Followers


Tuesday, July 26, 2011

resepi nasi kabsah versi jordan

bismillahirrahmanirrahim..

resepi yang akan di kongsikan hari ini berbunyi seperti berikut :

RESEPI NASI KABSAH VERSI JORDAN

bahan2nya :

1) beras (2 pot)
2) ayam / daging (ikut suka)
3) garam (anggaran masin)
4) kobis bunga (ikut suka)
5) kacang tanah (kut suka)
6) kentang (ikut suka)
7) rempah kabsah (ikut suka)
8) minyak (dua sudu)
9) laban *(optional)


cara2nya :

1) rebuskan ayam / daging hgg empuk..

2) basuh beras dan ketepikan..

3) panaskan minyak dan goreng kentang dan kobis bunga sampai kaler kuning2 keemasan..

4) amik periuk nak masak nasi..ayam yang telah di rebus tu, jangan di buang airnya..kutip ayam rebusan tu dan susun dalam periuk nak masak nasi..

5) susun kentang dan kobis bunga yang telah di goreng kat atas ayam..

6) letakkan atas sayur tu beras yang telah di basuh...

7) masukkan air rebusan ayam hingga tenggelam beras...

8) masukkan rempah kabsah ikut suka hati...kalo nk sedap, wat pekat2..baru rasa rempahnya...terpulang pada individu..

9) masukkan garam secukup rasa...agak2 masin la..

10) pastu, tutup periuk dan biarkan hingga nasi masak...

11) sedia untuk di hidang..

*laban tu kalo nk letak, suka hati la..sebab kat rumah takde laban, makanya, aku tak letak la dalam nasi yang aku masak tu...

*kacang tanah tu, kalo nk sedap, tabur kat atas nasi yang da siap di masak..rangup wa cakap sama lu...krupp...krupp..krupp bunyinya...=p

...............................

BAHAN SALATOH :

1) tomato (1 biji)
2) lemon (setengah biji)
3) timun (1 biji)
4) cuka (sikit anggaran 1 tutup bekas cuka tu)
5) garam (sikit je)

cara2nya :

1) tomato, lemon dan timun di potong dadu...

2) masukkan cuka dan garam dan gaul2kan...

3) simpan dalam peti ais..

4) sedia untuk d hidang..

................................

nasi ni boleh di makan dengan ayam yang kita masak dalam nasi tu...

dan jugak boleh makan dengan ayam masywi @ ayam panggang...

ikut suka hati anda...

selamat mencuba dan selamat menjamu selera!

....................................

syarat untuk menjadi sedap, baca bismillah dan niatkan kerana ALLAH...serta masaklah dengan penuh kasih sayang...

...................................

Fitrah_mujahidatunnisa suka makanan arab...tp cepat bosan..haha~

resepi nasi lemak versi jordan..

bismillahirrahmanirrahim..

alhamdulillah..d beri kesempatan untuk mengupdate blog ni...

da lama nk tulis dlm blog ni resepi2 masakan ala2 perantau @ versi jordan..

memandangkan barang2 yang d gunakan d sni adalah barang2 yang cuma ada d jordan, makanya, aku menamakan mereka dengan masakan versi jordan...

ok..ak nk share resepi nasi lemak versi jordan kt korang...

-> NASI LEMAK VERSI JORDAN :

bahan yang d perlukan :

1) beras (2 pot)
2) air santan (tenggelam beras cm masak nasi base tp lbeykan skit)
3) halia (1 inci)
4) bawang putih (3 biji)
5) garam (satu sudu kecik..)
6) minyak (satu sudu besar)
7) daun pandan (*) optional

cara2nya :

1) basuh beras sebanyak mana korang suka masak..

2) halia dan bawang putih d buang kulit dan di hiris nipis2..

3) masukkan air santan kt dalam periuk nasi mengikut paras air yang base d gunakan tp lbeykan skit sbb nasi lemak ni perlukan air lbey skit dr nasi putih base...

* kalo gune kelapa parut : rebus kelapa parut tu dengan air secukupnya untuk masak nasi..pstu da mendidih,tapis air tu dan masukkan dalam beras yang telah d basuh..

* kalo gune serbuk santan peket : panaskan air, masukkan serbuk santan peket dalam bekas ke dalam cawan ke, pstu tuang air secukupnya untuk masak nasi dan kacau hgg sebati...

4) masukkan minyak satu sudu...nk bagi nasi tak melekat antara satu sama lain..

5) masukkan garam satu sudu kecik..agak2 masin la...kalo x masin, tambah garam lg..

6) masukkan daun pandan kalo ada stok..(kt jordan xde daun pandan, harap maklum)..

7) masak hgg tanak..

.....................................

SAMBAL NASI LEMAK :

bahan2nya :

1) bawang putih (3 biji)
2) bawang merah besar (1 labu yang saiz sederhana)
3) halia (1 inci)
4) garam (setengah sudu kecik)
5) gula (3 sudu)
6) minyak (2 sudu besar)
7) air (ikut kesukaan)
8) cili kering yang da d kisar (1 sudu)
9) tomato puri (1 sudu besar)
10) tomato (1 biji)
11) cili hidup kaler merah (3 biji)

cara2nya :

1) buang kulit bawang putih, bawang merah besar, halia, tomato, cili hidup dan potong ikut suka..pastu blender sampai lumat dengan air yang skit..

2) panaskan minyak, tumis barang2 yang da d blend tu sampai naik bau n ala2 kering..

3) masukkan cili kering yang da d kisar...

4) masukkan tomato puri

5) masak hingga pecah minyak (pecah minyak tu : minyak dia timbul atas bahan2 yang d tumis tu)

6) masukkan air skit ikut kesukaan anda..kalo suka sambal cair, guna air banyak..kalo suke pekat, letak skit je airnye...

7) masukkan garam dan gula..kalo kurang rasa, pandai2 la adjust sendiri...

8) da gelegak, tutup api..

.....................................

LAUK :

1) ikan bilis
2) ayam
3) hati ayam/lembu
4) daging
5) telur

* kalo ikan bilis, ayam, hati dan daging, boleh d goreng...

* kalo telur, boleh goreng (jadikan telur dadar, atau telur mata kerbau)..kalo nk telur rebus, maka perlulah d rebus....

* boleh jugak anda nk campur dalam sambal...dengan cara : masukkan je sume lauk yang da siap d goreng tu k dalam sambal dan didihkan sekejap...

.....................................

LAUK TAMBAHAN :

1) timun
2) ikan bilis
3) kacang tanah

.......................................

ok...selesai satu menu masakan versi jordan...sume bahan2 ni ada kt jordan kecuali daun pandan..so, kalo x jumpa mana2 bahan yang tersenarai d atas, boleh la roger2 ye..nnt i gtau u all kt mana boleh dapat bahan2 tu...=p~ (tp barang2 selain daun pandan la ye..) =p

selamat memasak dan mencuba resepi ni..

syarat nk sedap...baca bismillah, masak kerana allah dan dengan penuh kasih sayang~ =p

..........................................

Fitrah_mujahidatunnisa suka masak!

Wednesday, July 20, 2011

keajaiban..

bismillahirrahmanirrahim...

alhamdulillah...summa alhamdulillah...

subhanallah

walhamdulillah

wa la ila ha illallah

................................

sesungguhnya dengan mengingati ALLAH hati akan menjadi tenang..

..............................

actually, banyak menda yang ak nk coretkan dalam blog ak yg cun ni...tapi, perlukan ujian penapisan dl la..coz, x sume menda kite boleh citer kt orang..hehe..

btw, ari ni ak nk citer skit pasal pengalaman2 ak waktu mengandung...

pengalaman yang ni memang ak xleh lupa langsung la..

yang mana waktu tu, ak ngan suami ak yang tercinta pergi ke klinik untuk wat check up baby..

waktu tu kami pergi dalam kol 12 tengahari..

sampai klinik da nak dekat zohor la..tp lom zohor lagi...

pas da borak2 skit ngn doktor yang baik tu...die suh kami masuk bilik khas tuk scan baby...

amboiiii..aktif sungguh si comel kami ni...

pusing sana, pusing sini...takleh dok diam...

orang kata baby ak bakal ikut jejak ak...aktif semacam sampai x reti dok diam...isk~ T__T

tapi bagus gak aktif2 ni kan baby ummi syg?

baru la nampak baby ummi ni sihat dan kuat..

walaupun kat jordan ni xde milo..

~minum milo anda jadi sihat dan kuat!~

...........................................

pastu, doc pn scan la baby tu n explain kat kami..bla3...bla3....

alhamdulillah, sumenye normal..

pastu, tiba2 masjid yang berdekatan ngan klinik tu bukak bacaan al-quran..

guess what??!!

MY BABY TERUS SUJUD!

subhanallah...

masyaALLAH!

ak terus terkumat kamit mengucap kebesaran ALLAH..

yela..mana tak nyer...1st time kot tengok yg real punya..baby dalam perut sendiri plak tu...

hehe..kuasa ALLAH...

subhanallah..

.............................

pastu...bile bacaan quran da stop, my baby pn die golek2 cm awal2 kami scan tu...

pusing sana, pusing sini...

pstu...

tibe2 azan...

MY BABY TERUS SUJUD balik semula...

subhanallah..

masyaALLAH...

pastu nampak la waktu baby nk ubah posisi dari golek2 tu k posisi sujud...

ase cam..........YaALLAH, betul ke apa yang aku nampak ni?!

memang ase cm x caye...

sangat comel waktu baby nk ubah posisi..

d sebabkan baby duduk dalam air, maka, kaki die pun bergerak2 sebab nk imbangkan badan supaya kekal dalam posisi sujud tu...haha..comel dan ajaib!

pelik tapi benar...

tu kot antara cerita yang paling bez sekali ak nk share ngan korang sume...

....................................

anak2 tu anugerah ilahi yang paling berharga...

mereka suci dari sebarang maksiat..

dari perut lagi mereka da ikut fitrah..

fitrah merasakan adanya tuhan...

dan hanya ALLAH yang layak d sembah..

namun, bila mereka lahir...adalah menjadi tanggungjawab kita untuk mencorakkan agama mereka...

mudah2an, anak2 kita akan terus thabat dalam jalan iman dan islam...

mudah2an mereka akan sentiasa berada dalam ketaatan kepada ALLAH..

kerana diri mereka begitu berharga buat ibubapa...

.................................

anak ummi yang tersayang...

mudah2an anak ummi akan menjadi hamba ALLAH yang soleh..

jangan nakal2 ble da kuar k dunia nnt..

dengar cakap ummi ngn abi...

taat perintah ALLAH dan rasul..

jadi hafiz quran...

nanti ummi ngn abi ajar baby cakap arab ye..

baby kene cakap arab je kt umah...kalo taknak cakap arab, cakap english...

nk cakap melayu?? boleh tapi ummi ngan abi xnak layan..weeekkkk~ padan muka baby..haha...

................................

Fitrah_mujahidatunnisa bahagia bersama baby..

Tuesday, July 19, 2011

anugerah ilahi yang tak ternilai..

bismillahirrahmanirrahim...

alhamdulillah...

setelah sekian lama menyepi, akhirnye dapat gk mencoretkan sesuatu di dalam blog ak yang comel ni..keh3....

.............................

alhamdulillah...kerana hari ni kita d beri peluang untuk bernafas d bumi ALLAH yang indah ini...

alhamdulillah...kerana ak dapat merasai nikmat menjadi suri rumah sepenuh masa...

alhamdulillah...kerana ak berjaya menghabiskan sesi pengajian ak di bumi anbiya', urdun tercinta...

alhamdulillah summa alhamdulillah...

ALHAMDULILLAH kerana di beri peluang merasai nikmat seorang IBU...=P

hehe..alhamdulillah...

....................................

sekarang my baby da makin besar...x sangka betol..cpt sungguh masa berlalu..

rasa cm bujang2 je lg...

tapi...

rupa2nya da jd isteri dan bakal ummi orang..=p

hehehe..

ALHAMDULILLAH sangat2 kerana ALLAH mempermudahkan urusan ak ke arah baitul muslim..=p

....................................

keaktifanmu menenangkan hati...kerana mu anugerah ilahi yang masih suci dr dosa dan noda...~moga menjadi org yg soleh dan hebat dalam agamamu~

ameen yaRABB~

mudah2an zuriat yang KAU kurniakan kepada kami ini akan menjadi pejuang agamaMU yang terhebat!

mudah2an zuriat ini akan menjadi anak yang soleh dan hamba yang sentiasa taat pada perintahMU dan meninggalkan segala laranganMU...

mudah2an zuriat ini dapat menjadi orang yang dapat memberi sumbangan kepada agama, bangsa dan negara...

mudah2an zuriat ini akan menjadi penyejuk mata buat kedua ibu bapanya...ameen yaRABB~

rabbana hablana min azwajina wa zurriyatina qurratu' a'yun waj3alna lillmuttaqina imama..

ummi ngan abi sayang baby....

sila membesar dengan sihat tau!

selalu men kick2 ngn ummi pn xpe...ummi x kisah...sebab ummi bahagia bile baby main2 ngan ummi..

ummi sayang baby...sebab baby anugerah dari ALLAH yang x ternilai...

kerana baby ummi ni akan jadi khalifah dan hamba ALLAH d muka bumi ini..

ummi ngan abi akan sentiasa dan cuba untuk mendidik baby menjadi orang beragama dan mengamalkan islam dalam idup baby...

mudah2an baby akan jadi saham buat ummi dan abi d akhirat kelak...

banyak lagi yang ummi ngan abi nk sampaikan kat baby..tapi len kali la pulak..

keh3...

ummi ngan abi harap ALLAH akan bantu ummi ngan abi dalam mendidik dan membimbing baby...

moga terus thabat dalam jalan islam...jalan dakwah..jalan tarbiyah ini...

mudah2an ALLAH permudahkan segalanya...ameen~

...............................

anak2 ibarat kain putih...kita yang mencorakkan mereka...

mudah2an anak ummi ngan abi ni sentiasa hidup mengikut acuan islam...

kerana islam dan iman adalah sesuatu yang amat berharga sayang~

...............................

Fitrah_mujahidatunnisa menginginkan anak soleh~