Followers


Wednesday, November 23, 2011

resepi pengat pisang winter versi jordan..

bismillahirrahmanirrahim..

alhamdulillah, berjaya memasak dengan tenang ari ni..baby abrar sgt baik..kasi can kt ummi die tuk memasak..

pagi ni dpt la masak nasi goreng belacan, wedges, ikan kering ngan pengat pisang..

so, saja la nk share resepi pengat pisang winter versi jordan ni...

bahan2:

1) air 3 cawan
2) serbuk santan 1 paket
3) pisang 6 biji (ikut suka nak bape banyak..)
4) sagu satu genggam (kena bajet2 coz xde kt jordan..)
5) gula merah 3 sudu ( ni pun kene bajet sebab xde kat jordan..)
6) gula 4 sudu (agak2 la ikut manis yang di sukai)
7) daun pandan

cara :

1) larutkan santan dalam air panas
2) panaskan periuk, masukkan santan tadi ke dalamnya
3) masukkan gula merah dan gula ke dalam periuk. larutkan
4) masukkan daun pandan
5) masukkan pisang..ak potong kecik2 ala 1/2 inci camtu la..
6) masukkan sagu
7) tunggu sampai sagu jadi jernih dan siap tuk dimakan...

mudah je kan? sedap makan panas2 di musim sejuk ni..al-maklum la, jordan tengah mengalami musim sejuk skarang ni..sebab tu namanya pengat pisang winter versi jordan...

p/s : winter tu bez...=p

Saturday, November 12, 2011

Abrar Al-Itqan..

bismillahirrahmanirrahim..

alhamdulillah, setelah 36minggu 6hari di dalam kandungan, maka, lahirlah seorang putera penyejuk hati...

nama di beri : Abrar Al-Itqan bin Muhammad Firdaus

berat waktu lahir : 2.5kg

tarikh lahir : 14 september 2011

hari : rabu

jam : 4:40 petang

Abrar Al-Itqan berumur 1 hari..


..........................

makna Abrar : orang yang berbakti

makna Al-Itqan : yang sempurna, yang melakukan sesuatu dengan bersungguh, yang sangat teliti

kedua2 perkataan ni di ambil dari al-quran...

kalimat Abrar di ambil dari surah mutoffifin manakala Al-Itqan di ambil dari surah an-naml...

.............................

moga permata hati kami dapat membesar dengan sihat dan menjadi anak yang soleh serta taat pada perintah ALLAH dan RasulNya..

sentiasa berpegang teguh pada AL-quran dan AL-hadith...

...............................

abrar lahir lebih awal dari due nyer..patutnye dia lahir pada 6hb oktober 2011...papepn, alhamdulillah, sumenye selamat..=p

.............................

Fitrah_mujahidatunnisa bersyukur atas kurniaan ilahi yang tak ternilai ini...