Followers


Tuesday, August 2, 2011

ramadhan pertama...

bismillahirrahmanirrahim...

alhamdulillah..alhamdulillah wa alhamdulillah ala kulli nikmah..

alhamdulillah kerana ALLAH memanjangkan umur kita untuk bertemu kembali dengan ramadhan kali ini..

ANDAI INI RAMADHAN TERAKHIRKU~

maka, yok sama2 pertingkatkan amalan sepanjang ramadhan kali ini..

moga ianya dapat menjadi kekuatan untuk menempuh bulan2 yang seterusnya..

..................................

1stly, nk tanya korang..amacam ramadhan pertama? apa perasaan anda?

seronok?

sedih?

lapar?

bosan?

melepek keletihan?

atau apa??

hehe..

saja je nk tanya soalan tu..masing2 boleh jawab dalam hati sendiri..

sebab masing2 je yang kenal diri sendiri...

................................

bagi aku, puasa kali ini sangat seronok sebab pertama kali aku berpuasa bersama suami tercinta dan little khalifah yang dalam perut ni..hehe...

insyaALLAH, mudah2an ramadhan kali ini lebih bermakna dengan kehadiran insan2 baru dalam hidup ini..

apa perasaan aku berpuasa di jordan ni?

mesti SERONOK!

rasa TAK SABAR NAK TUNGGU KEDATANGAN RAMADHAN...

dan macam2 lagi...

yela, mana taknya...ni kan sale yang ALLAH bukak kat sume ummat islam...

tinggal kita je yang kena bertindak..nak rebut sale ni ke tak...

rugi woo wa cakap sama lu kalo lu tak rebut peluang keemasan ni..

setahun sekali je...

perghhh~rugi gler...

so...mulai saat ni, sapa2 yang belum meletakkan aim atau target sepanjang bulan ramadhan ni, boleh la start catit target2 korang tu...mudah2an tak terlepas pandang dan boleh dilaksanakan dengan sebaiknya..

insyaALLAH...

...............................

jaga diri baik2 tau...jaga tingkah laku...jaga amalan...

kalo nak ALLAH bagi bonus lebih..maka, kena la buat yang terbaik untukNYA..

buat sesuatu tu, pastikan niat kerana ALLAH taala...

insyaALLAH, bila redhaNYA mengiringi perjalanan hidup ini, kita akan merasai betapa indahnya nikmat iman dan islam ini..

..............................

ok..masuk plak citer pengalaman aku berpuasa di jordan bersama dua orang insan yang amat2 ku cintai ini..

alhamdulillah..setakat ni masih larat berpuasa dan bertarawih..mudah2an dapat istiqamah sampai ke penghujungnya..

tentang si kecilku ni pulak...alhamdulillah, dia tak meragam sepanjang puasa ni..

takde mintak makan atau minum...baik je..bertambah aktif lagi tu...

sepanjang puasa pertama tu, si kecik ni asyik main je..eh, bukan main la ummi!! baby berzikir ngan hafal quran la...sebab tu baby aktif semacam...hehe...

ye sayang..anak ummi ni kan nak jadi ulama' ngan hafiz quran...ameen~~

hmm..sebelum ramadhan lagi, hari2 aku pesan kat baby ni tentang bulan ramadhan..kasi baby tak culture shock..keh3...

da pesan awal2..nanti bulan puasa, baby kena puasa..takleh mintak makan ngan minum selama 30 hari...kalo nak makan, waktu sahur ngan buka je..waktu lain takleh mintak makan..alhamdulillah, baby ni mendengar kata...tak susah nak jaga..tak meragam...alhamdulillah...

mudah2an little khalifah ummi ni akan jadi anak yang soleh dan sentiasa taat pada perintah ALLAH...ameen~~

.....................................

pastu, masuk bab solat pulak...base la, bulan2 pose ni, terasa penat tu memang sinonim la kan..

so, ada masanya aku akan tertidur..dan bilamana waktu solat masuk, baby mesti bergusti dengan kuatnya..sampai la aku terjaga...

rupa2nya..baby suh bangun solat...bijak sungguh anak ummi ni...hehe..

kalo bab bangun malam, pesan je kat baby, suh baby kejut ummi ngan abi dia..dan alhamdulillah, memang baby kejut betul2 pun...=p

ha..masuk bab solat terawih...memandangkan kami solat terawih kat masjid2 sekitar irbid (maklum la, tiap2 malam solat kat masjid yang berbeza...tukar mood...hehe.waktu bujang tak dapat peluang camni..=p)...ha..sambung2......sebelum solat terawih, da siap pesan awal2 kat umah.."baby jangan nakal2 tau..kita nak gi solat terawih ni...jangan kacau ummi solat..baby kena solat sekali..ingat pesan ummi ni?"..pastu, baby pun tendang2 tanda faham...bagus anak ummi ni...bijak dan soleh la...=p

pastu..sebelum keluar rumah, da tanya kat baby dulu, "da amik wudhu' ke anak ummi ni? kita nak gi masjid ni..nak solat terawih...."...pastu baby pun tendang2...ok, da faham da..baby da sedia nak solat la tu..heheh..

pastu kami pun berjalan kaki la menuju ke masjid...

bila waktu solat, baby pun ikut solat..x meragam la..baby takde main keras2kan badan cam biasa..kita solat,dia pun solat...baik aje la..tapi bila part imam baca fatihah dan surah2 lain, dia mesti tendang2...saja nk gtau ummi dia la tu, yang dia da hafaz surah yang imam tu baca..=p ~baby ikut imam baca ye? nak jadi ulama' ye baby ummi ni?hehe...insyaLALAH~

.....................................

haa..setakat tu je la citer sepanjang ramadhan pertama di bumi jordan yang unik ni..

seronok berpuasa kat sini..memang takkan rasa ruh puasa macam kat jordan ni bila da kat malaysia nanti...

kena mencari kekuatan sebelum pulang berkhidmat di malaysia..

ALLAH yusahhil alaina jami3an..ameen yaRABB~

apa menu berbuka dan bersahur anda sepanjang bulan puasa ni?

setakat ni, aku baru masak :

sahur puasa pertama :

1) ayam goreng hot n spicy
2) daging dengdeng
3) ikan sardin
4) sayur bayam masak belacan
5) nasi putih

buka puasa pertama :

1) nasi ayam
2) ayam madu
3) sambal kicap ngan sambal merah
4) kek buah (dalamnya ada buah anggur, kismis, coklat rice n perisa coklat)
5) coslow

...................

sekian, berita sensasi dari blog aku..ahaha~

RAMADHAN KAREEM~

moga ALLAH memberi kekuatan kepada kita untuk menempuh puasa sebulan ini...

dan moga dapat mengejar malam lailatulqadar..

jadikan ramadhan sebagai titik perubahan dalam diri kita...

daripada jahat kepada baik...

daripada baik kepada yang lebih baik...

insyaALLAH...

.................................

Fitrah_mujahidatunnisa berRAMADHAN bersama suami dan little khalifahnya...

0 comments: