Followers


Saturday, June 20, 2015

Baju dan tudung kanak-kanak


 

Boleh beli baju kanak2 dan tudung kanak-kanak di sini

http://tudungsicomel.com/katalog/idevaffiliate/idevaffiliate.php?id=118

Saturday, May 23, 2015

Baju dan tudung kanak-kanak

Bismillahirrahmanirrahim.

Anda mencari2 baju dan tudung kanak-kanak yang comel lagi bergaya untuk pergi ke majlis perkahwinan, sambutan hari raya, ihtifal dan pelbagai event lagi?

Kini, anda jangan risau..

Layari website ini untuk kepuasan anda!

Harga amat berpatutan!

Webmasters Earn Money Here!



Tuesday, February 24, 2015

Episod 2 ( Pulau Banggi dan seisinya )

Bismillahirrahmanirrahim...


2 Februari 2015 bersamaan hari Isnin..

Suami aku da selamat naik feri jam 8 pagi dan terbang terus ke Melaka.

Maka, bermulalah episod aku membelai dan memelihara sepasukan skuad tentera di rumah, hahaha..

Plan hari Isnin pagi naik keluar jalan2 pulau.

Tapi takdir Allah mengatasi segala2nya..

Hujan berhari2 sejak hari Jumaat lepas masih berlarutan dan dijangka hingga hari Rabu.

Maka, kami terkurung di dalam rumah.

Fuhh..menjaga skuad tentera ini memang mencabar!

Movie, makan dan tidur menjadi teman sejati..hahahaha..

.............................

Pada waktu petang, aku tengok cuaca ok, aku pun menggunakan kuasa dan mengerah skuad tentera untuk bersiap sedia!

Kami memulakan langkahan untuk meninjau pulau..

Pada hakikatnya, aku sendiri taktau pun nak bawak dorang pergi mana..

Jalan je la labuuuu...

INI LAH LEBUHRAYA DI PULAU INI!


Tengah2 jalan, jumpa stesen minyak power di pulau ini..

Da amik2 gambar, terserempak dengan cikgu Nazri sefamili..

Dan..

Kami pun melangkahkan kaki ke rumahnya dan berborak dan makan dan pulang setelah maghrib menjelma..

.............................

Keesokan harinya, kami berkurung di rumah lagi sebab hujan lebat walaupun pada hakikatnya, kami da bersiap nak berjalan2 pagi2 lepas subuh,haha.

Terpaksa ganti baju buruk!

So, memang tak ke mana-mana hari selasa tu..

Simpan tenaga nak jalan2 hari Rabu pusing pulau naik pirate katanya..

Tiba2 malam tu, dapat panggilan, pirate tu tak boleh bawak kami jalan2..

Geram la jugak sebab dia janji dan beriya2 kata ok..last2 tak menepati janji.

Dan yang cancelkan janji tu, dia gunakan bini dia pulak..

So, sorry to say la..aku terus reject pirate tu walaupun bini dia pujuk suruh pergi petang Rabu..

Yennadei..pulau ni besar bha..mana cukup masa kalau gerak petang..maghrib awal..jam 6 petang..

So, memang booo layan orang2 begini..

....................................

Hari Rabu tu, kami menghiburkan hati dengan berjalan ke Kampung Karakit, Kampung Perpaduan, Klinik Karakit dan Jeti Karakit dengan berjalan kaki..

Fuhhh..penat sungguh! panas pulak tu!!!

Tapi berbaloi2 sebab dapat berkenalan dengan orang kampung, menikmati keindahan pulau, melawat tempat kerja encik suami DAN DAPAT MERASAI KESUSAHAN DAN KEPERITAN ORANG PULAU BANGGI!

Selama ni, cuma mengintai melalui jendela dan pintu je..Mereka berjalan kaki sahaja ke mana-mana..termasuk menghantar anak ke sekolah, atau kanak2 sekolah berjalan kaki sendirian pulang ke rumah yang berbatu2 jauhnya hanya untuk mencari ilmu..orang2 tua pun berjalan kaki ke Karakit untuk menjual hasil tangkapan laut dan hasil pencarian di hutan. Terkadang hujan, terkadang panas..mereka redah jugak dengan berjalan kaki..

Kadang2 kita rasa kita susah..tapi hakikatnya, ada RAMAI lagi yang LEBIH SUSAH dari kita..

Allahu allah..

Moga kita sentiasa bersyukur dengan nikmat kurniaan Allah..

Astaghfirullahalazim..

Berehat menikmati sarapan!

Budak2 takut naik rumah air! So, main di daratan je..

Jakun jumpa ayam!

Baru separuh jalan naik bukit ke klinik!

Akhirnya sampai jugak di pintu masuk klinik!

Di tugu rasmi pulau! replika ubi kayu!

Kedai makan di jeti lama!

Kanak2 riang di rumah klasik!

Pulau Banggi dikelilingi pulau2 kecil yang tidak berpenghuni..

Tengahari kami sampai rumah dan terus bergaya dengan kuak lentang di depan tv atas tilam..

Perghh...penatnya weh!! Baru sekejap keluar da camtu..

..........................................

Hari Khamis kami bercadang nak berjalan menaiki pirate mengelilingi pulau.

Aku da habaq kat encik suami, pirate tak menepati janji.

So, encik suami suruh kami cari je mana2 pirate kat tepi jalan tu..

Jadi, kami pun ok je la..

Pagi2 lagi aku da siapkan sarapan..

Tiba2..tok tok tok...

Ehhh.. ada orang datang..

Rupa2nya, encik suami mengutuskan sahabat dia mencarikan pirate khas untuk kami berjalan2..

Perghh..TERHARU giler wehhh!!

Walaupun beliau di Melaka, beliau still berusaha melakukan yang terbaik untuk kami di Sabah..

Sila kagum dari jauh! hehe..

I lebiu bebeh!

Bersiap sedia untuk menjelajah pulau!

.........................................

So, kami bergerak naik pirate jam 8:30 pagi.

Deal harga RM 150 walaupun pada awalnya si abang pirate ni kata, dia nak RM 200..

Aku pun dengan lagak profesional, berkata..

aku : Eh, selalunya RM 150..

pirate : RM 200 bha..

aku : selalunya saya naik RM 150 je..

pirate : ya la2x..boleh bha kalau kau..

YES!

Tawar menawar berjaya..

Dan ketika dalam perjalanan ke Nusa-nusa..

aku : perghh, cantiknya tempat ni!

pirate : eh, kau ndak pernah sampai ka bha?

aku : ndak pernah..

adik aku : krik krik krik..( bisik2..along, bukan ko kata ko selalu pergi jalan2 naik pirate ke dengan abang ni tadi?! )

aku : hahahahha..kantoi sudahhhhhh....

mintak maap la bang pirate! ni namanya gaya profesional..krik krik krik...haha..

................................

Kami pusing pulau, start dari Batu Putih hingga ke Nusa-nusa dan Limbuak Laut.

Jalan raya hanya ada sampai perkampungan ini sahaja.

Untuk ke perkampungan yang lain, kita perlu berjalan kaki meredah hutan, paya bakau , laut dan apa2 sahaja sebab tiada jalan raya.. (aku sendiri tak pernah sampai ke perkampungan yang tiada jalan raya itu).

Jauh jugak perjalanan ke Kampung Nusa-nusa..dalam 1 jam lebih ke 2 jam perjalanan.

Jenuh melompat2 dalam kereta, sebab jalannya masyaAllah, hebat! hahahaha...

berlopak2, berbatu2, beranak sungai dan bermacam2 lagi..

Adventure giler ah!

Sesuai dengan orang yang sukakan aktiviti lasak!

Sepanjang perjalanan, hanya ditemani hutan dan bukit bukau yang tidak pernah disentuh oleh tangan2 rakus.

Sesekali, terjumpa beberapa buah rumah playwood dan atap nipah di celah2 hutan belukar..

Dan rupa2nya makin dalam kita pergi, makin banyak perkampungan mengikut kaum di dalam pulau ini!

Penempatan di situ mengikut kaum dan bangsa!

Bentuk rumah dan raut wajah serta bahasa juga mempunyai kelainan tersendiri.

Selepas hampir 2 jam mengharungi jalan yang penuh onak duri tu, akhirnya kami tiba di Kampung Nusa-nusa..

MasyaAllah, Subhanallah, Alhamdulillah, Allahuakbar..

Cantiknya laut luas terbentang!!!

Di sini ada dua jenis laut..

Pertama : Pantai Pasir Putih

Kedua : Pantai Pasir Hitam

DAN..PALING UNIK sekali, ada sebuah sekolah kecil di hadapan laut !

Para pelajar dan guru2 terpaksa melalui pesisir pantai untuk sampai ke sekolah!

Kagum sungguh!

Sedang kami seronok bermandi manda, kami terjumpa mainan jernih bertali biru..

Terlintas dalam hati, kenapa dorang buang bekas mainan ni merata2..banyak pulak tu..

Aku, adik2 dan anak2 aku buat sand castle..

Dan adik aku dengan bangganya mengangkat mainan jernih tu untuk diletakkan di atas sand castle..

DAN...

JENG JENG JENG...

Aduhhhhhhh!! Sakitnya!!

Aku ketawa je..sebab aku pk adik aku main2 je..

Lepas tu, adik aku yang sorang lagi tu pulak pergi main mainan jernih tu..

DAN..

Aduhhhh!!! Sakitnya!!

hahahah...

Rupa2nya, itu taik Oblong!

Taik Obor obor..dan masih berbisa!

...................

Kesian adik2 aku..

Akibat daripada kejadian itu, kami pun da tak seronok nak mandi, hahaha..

Bersepah-sepah pulak taik oblong ni..

Adik aku demam dan dia asik mengerang sakit..dia kata sakitnya makin merebak ke bahu..

Aku da cuak..

Tiba-tiba............

Sorang pakcik tua bersama seorang cucunya berjalan ke arah kami..

dan kami tanya la pasal tu dan mulalah berborak..

Pakcik tu cakap, tu taik oblong..takde pape la! jangan risau..tak perlu pergi ke klinik!

hehehe..

Pengalaman betul!

1st time jumpa kot!!

Di sini la adanya taik oblong tu!

........................................

Lepas tu, abang pirate bawak kami ke tanjung, kawasan paya dan macam2 jenis pantai yang wujud dalam pulau ni la..

Cantiknya tak tergambar dengan perkataan..

MasyaAllah!!

Hebat ciptaan Allah!

Ada laut dipenuhi pasir putih halus.

Ada laut dipenuhi pasir hitam.

Ada laut dipenuhi batuan merah

Ada laut dipenuhi batu karang

Ada laut ombaknya kecil dan tenang

Ada laut ditemani paya bakau

Yang pasti, lautnya JERNIH!! MasyaAllah!!

Memang terlalu cantik!

Ada Bukit Sinabong yang mempunyai 3 lapisan air terjun di dalamnya!

Di pulau yang terpencil ini, tersimpan 1001 khazanah alam..

Di laut yang dipenuhi batu karang

Air bukit bertemu air laut..masyaAllah cantik sangat!!

Pantai pasir hitam

Kawasan tanjung yang dipenuhi pokok pelik

Pemandangan di hiasi dengan Bukit Sinabong.

Laut dipenuhi batuan merah

Jalan raya ke Nusa nusa

Laut di Limbuak Laut


................................

Habis je menjelajah khazanah alam di pulau kecil ini, kami sampai di rumah pada pukul 2 petang.

Dengan keadaan sorang anakku tak berbaju dan sorang lagi tak berseluar! hahaha..

Kesan daripada fanatik air laut, habis semua stok baju2 yang di bawak!

Memang macam sakai duduk dalam pirate tu..hahaha..

Kenangan terindah!

...........................

 Balik je dari menjelajah pulau, masing2 terbongkang bagai tsunami..

Tapi aku maintain cool..

Aku masak dan membersihkan semua pakaian berpasir sebab hari sabtu kami akan berkelana!

..............................

Hari Jumaat pagi, encik suami pun pulang ke Pulau Banggi..

Kesian beliau kerana tidak sihat sejak hari khamis!

Tapi, encik suami amat tabah dan sabar..

Walaupun begitu, beliau tetap mahu membawa kami berjalan2..

So, hari Jumaat, kami menghabiskan masa dengan menikmati makanan di pulau!

Aku dan suami aku memperkenalkan makanan istimewa pulau kepada adik2 aku..

iaitu PUTU!!

Kuih putu memang FEMES sangat di sini!

Jeng jeng jeng..

Aku : Weh, korang kena rasa putu ni..kalau tak rasa, bukan orang pulau namanya!

Adik2 aku da mula curiga..

Bila dorang makan je..Uwerkkk!! Putu apa ni?! Masam!

Aku dan suami aku ketawa terbahak2..

Akhirnya putu itu terbiar sepi..kesian ia!

...............................

Malam itu, kami bersungguh2 mempacking barang untuk berkelana dari hari sabtu hingga hari rabu!

..................................

TO BE CONTINUEEEEE!!!!!!!!! 








Monday, February 23, 2015

Episod 1 ( Pulau Banggi - Kudat - Pulau Banggi )

Bismillahirrahmanirrahim..

Kisah kami bermula pada 31 Januari 2015 , hari sabtu.

Kami menetap di Pulau Banggi. Maka, kami perlu meredah lautan luas untuk ke Kudat - Kota Kinabalu.

So, pagi2 lagi kami da bangun, bersiap..pukul 7:30 pagi kami pergi ke jeti Pulau Banggi untuk menaiki feri. Naik pirate bersama dua beg besar.

Naik feri dengan hati penuh girang gembira. Perghh!! nak sambut adik la katakan...

Perjalanan naik feri ke Kudat mengambil masa 1 jam 30 minit. Dalam pukul 10 pagi kami sampai ke Kudat. Keluarkan duit di bank, beli stok makanan dan kami meneruskan perjalanan ke Kota Kinabalu.

DI JETI KARAKIT, PULAU BANGGI


 Kami sampai ke Kota Kinabalu pukul 2:30 petang begitu dan terus pergi makan tengahari.

Hantar laptop untuk dibaiki di Karamunsing dan tup tup, maghrib sudah.

Baru nak check in hotel di Kota Kinabalu, adik2 aku pun kol..kata dorang da sampai..

So, kami pun terus amik dorang di Airport.

Al-kisahnya, tetiba telefon berdering..

adik : along, ko kat mana?
along : kami da kat airport ni..mana korang? tak nampak pun!
adik : kitorang kat luar ni.kat gate 3.
along : ha?! gate 3? kami kat gate B ni..korang salah tempat ke?!
adik : ha?! betul la ni long. banyak kereta2 ni kat luar ni.
along : hmm...(aku cakap kat suami aku ) abang,dorang kat gate 3..salah gate ke?!

tetiba......kebijaksanaan menerpa..

along : hahaha, kita masuk balai pelepasan la bang!
abang : hahaha, patut la!
adik : hahaha..ape la along ni!

ok..bermula la episod gelak menggelakkan antara satu sama lain..eksaited punya pasal! hahahah..

..................................

Lepas tu, kami pun pergi makan malam dulu. Borak panjang dan terus balik hotel untuk bersolat dan beradu..Sebab esok pagi2 kami perlu gerak awal ke Kudat.

Feri hanya bergerak dua waktu sahaja. Pukul 8 pagi dan 2 petang sahaja.

Jadi, kami kena berkejar untuk menaiki feri jam 2 petang.

Dung dang dung dang..

Dah pagi.................

Lepas solat subuh, sarapan, kami pun meneruskan perjalanan.

...............................

Al-kisahnya, aku dan anak sulungku mabuk perjalanan..

Maka, bermula la episod muntah2 dalam kereta..

Kesian Alaauddin si kecik..Dia tidur dengan Abrar si sulung..

Tetiba Abrar bangun dan muntah kat Alaauddin..Terkejut la member dan menangis meraung-raung.

Alaauddin : Abang..abang..abang muntah..(sambil tunjuk abang dia)..

Dia menangis kegelian akibat muntah tersebut! Alahai anak....

SI KECIK DAN SI SULUNG TIDUR DALAM KERETA (KEADAAN SEBELUM MUNTAH,HAHAHA)

...........................

Setelah menempuh perjalanan yang penuh cabaran, akhirnya kami sampai ke Kudat.

SINGGAH DI RNR..( ABRAR DAN AKU TIADA DALAM GAMBAR )


Sempat solat dan makan, terus naik feri pukul 2 petang.

Nak di jadikan cerita, feri crowded la pulak hari tu..

Kami tak dapat tiket murah. Dapat tiket 2nd class..Da bayar mahal2, tetiba, takde seat pulak!

Maka, bermula la episod amarah yang terpendam!

fuhhh...

Tak pernah sepanjang kami di dalam feri, kami mengamuk sakan..

Dah la bayar tiket mahal, lepas tu, orang yang tak beli tiket untuk seat duduk kat tempat kami.

Dah menjadi kebiasaan orang kampung, dia beli 1 seat untuk 3 orang ke 4 orang ke 10 orang ke..lepas tu, diorang amik seat orang!

Huhhh..agak geram sebab selama ni boleh bersabar lagi..tapi bila masing2 taknak mengalah, bergaduh jugak la kannn..

Kita bawak baby, bila orang muda, couple muda yang tak faham keadaan orang bawak anak, di tambah dengan seat diambil orang..hanya Allah yang tahu kemarahan pada waktu itu..

Sehinggalah suamiku yang pendiam dan penyabar menjadi hilang sabar jugak pada waktu tersebut..

Dan setelah bergaduh panjang dengan mereka-mereka yang tak berhati perut tu, akhirnya kami dapat balik seat kami..

Pasti kenangan ini tak boleh dilupakan...

Huhuhu..

ADIK2 AKU DI DALAM FERI YANG DA TAK BERGERAK SEBAB DA SAMPAI!


......................................

Kami sampai di Pulau Banggi pada pukul 4 petang. Lepas kumpulkan semua barang2, kami menaiki pirate ke rumah kami di Batu Putih.

DI JETI PULAU BANGGI BERSAMA BARANG-BARANG YANG BANYAK..

Adik2 aku kata, orang2 kampung sume curious bagaimana rupa rumah kami di pulau ini.

Dorang bayangkan kami duduk di rumah usang..hahaha..

Dah sampai rumah, ambil2 gambar dan terus la melepak melepek kepenatan...

INILAH RUMAH KAMI DI BATU PUTIH, PULAU BANGGI

......................................

Begitulah al kisah cerita kami pada 31 jan dan 1 feb..

..................................

Pagi esoknya, encik suami terbang ke Melaka.. Maka, bermulalah pengembaraan aku, dua orang adikku dan dua orang anakku di Pulau Banggi....


..................................

TO BE CONTINUEEEE........................

Wednesday, February 18, 2015

TEMPAT MENARIK KUDAT-KUNDASANG-KOTA KINABALU DAN KOS PERBELANJAAN



Bismillahirrahmanirrahim

Alhamdulillah, rezeki dari Allah buat kami sekeluarga. 

Maka, berjayalah kami membawa 2 orang adik ke Sabah bermula 31 Januari 2015 ( Sabtu ) hingga 11 Februari 2015 ( Rabu ).

Berikut merupakan aktiviti dan budget yang kami laburkan sepanjang siri penjelajahan ini :

Perbelanjaan bagi 4 orang dewasa, 2 orang kanak-kanak berumur 4 tahun dan 2 tahun .



1
Tiket flight KLIA - KKIA ( MALINDO AIR )

RM 368 / 2 person

-Seat dan flight yang selesa
-Snek disediakan


2
Tiket flight KKIA - KLIA ( MAS )

RM 380 / 2 person

-Seat dan flight yang sangat selesa
-Makanan berat disediakan


3
Feri

( Pulau Banggi - Kudat )
( Kudat - Pulau Banggi )
RM 20 / person - 3rd class
RM 23 / person - 2nd class
RM 25 / person - 1st class

i- (Pulau Banggi-Kudat )
RM 20x3org = RM 60 
RM 23x5org = RM 115

ii- (Kudat-Pulau Banggi)
RM 20x5org = RM 100
RM 20x3org = RM 60

Waktu perjalanan dari Pulau Banggi - Kudat dan Kudat - Pulau Banggi HANYA pada :

Pukul 8 pagi dan 2 petang sahaja

* TIADA perjalanan pada waktu lain.
* Beli tiket sebelum naik feri di kaunter tiket. Tanya orang sekeliling kalau tak tahu.
* PERLU berkumpul 1 jam sebelum feri bergerak


4
Minyak kereta ( kereta sendirian berhad )

RM 150 ( dari 31 jan - 11 feb )

- Isi minyak penuh dari Kota Kinabalu sebelum ke Kudat dan sebaliknya .

- Isi minyak penuh dari Kota Belud / Kota Kinabalu ke Kundasang dan sebaliknya .

Alasan : Sebab susah nak jumpa stesen minyak sepanjang perjalanan panjang ini.


5
Hotel

i. RM 90 ( HOTEL KOTA JAYA DAN BACKPACKERS )

Hotel (i) di Kota Kinabalu :
-1 katil double decker+1 katil single+1 tilam tambahan+sofa+tv+sinki+penyangkut pakaian+tuala+sabun mandi TETAPI bilik air di luar bilik.

*Bilik yang bersih
ii. RM 80 ( KOTA BELUD TRAVELERS LODGE )

Hotel (ii) di Kota Belud :
- 3 katil single+1 tilam tambahan+almari pakaian+almari solek+rak kasut+tv+tuala+sabun mandi+bilik air di dalam dan juga di luar bilik.

*Bilik yang sangat luas dan bersih

iii. RM 320 ( ALPINE D’BAYU CHALET )

Hotel (iii) di Kundasang :
- Rumah 2 tingkat+3 bilik tidur berpintu+1 bilik tidur terbuka (ada 2 katil queen +3 katil single)+2 toilet+1 dapur+1 ruang tamu (set sofa, meja makan dan tv+siaran enjoy),balkoni ada set meja bulat,tempat BBQ+taman mini.

*Boleh memuatkan 7 orang dalam 1 rumah. 
*Pemandangan yang tersangat cantik direct Gunung Kinabalu!
*Kesejukan yang perghhh!!
*Kami bagi 5 bintang!
*Kami dapat diskaun sebab kakitangan kerajaan. Harga asal RM 380 (hujung minggu) dan RM 350 (hari biasa)

iv. RM 85 ( HOTEL KOTA JAYA DAN BACKPACKERS )

v. RM 85 ( HOTEL KOTA JAYA DAN BACKPACKERS )

Hotel (iv) dan (v) di Kota Kinabalu:
- 1 katil double decker+1 katil single+1 tilam tambahan+tv+meja+tuala+sabun+bilik air di dalam bilik

*Bilik yang bersih

 
6
Fee ( Yuran masuk+tambang )

1. Free/entry

-Rehat (1) dan melawat Hutan Simpan Ulu Kukut, Kota Belud (RnR)

2. RM 10 (6orang+barang)

 Perjalanan (2) dari jeti Pulau Banggi ke Kampung Batu Putih menaiki pirate

3. RM 150 (1 kereta pirate)

- Perjalanan (3) mengelilingi Pulau Banggi dari jam 8:30 pagi hingga 2 petang


4.RM 10 (6orang+barang)

- Perjalanan (4) Kampung Batu Putih ke jeti Pulau Banggi menaiki pirate


5. Free/entry

- Lawatan (5) ke Espalande+Pusat Bandar Kudat+Padang Terbang Kudat
 
6.Free/entry

- Lawatan (6) ke Tip Of Borneo
 
7. Free/entry

- Lawatan (7) ke Kampung Manik tiada bayaran. 


8.RM 3x4dewasa=RM 12

- Lawatan (8) ke Kampung Bavanggazo (Rumah Panjang).

9. RM 5x4dewasa=RM 20

- Lawatan (9) ke Kampung Gong.

10.RM 5x4dewasa=RM 20

- Lawatan (10) ke Gombizou Kampung Madu.

11.RM 3x4dewasa=RM 12
Makanan ikan :
(RM 2/pcs)
Gambar candid :
(RM 2/pcs)

- Lawatan (11) ke Tagal, Kota Belud.
 

12. RM 3x4dewasa=RM 12
*(Free)

-Lawatan (12) ke Kinabalu Park

13.RM 3x4dewasa=RM 12
*(Free)

- Lawatan (13) ke Poring 

*Simpan tiket untuk ke Kinabalu Park / Poring pada hari yang sama(guna tiket yang sama,so,free!)
 

14.Free/entry

- Lawatan (14) ke Gerai Sayur dan Strawberi Kundasang

15.RM 4x4dewasa=RM 12
Bagi calf and goat minum susu : 
(RM 1.50/botol)
Bagi calf and goat makan rumput :
(RM 1/ikat)

- Lawatan (15) ke Desa Cattle Farm

16.RM 10x2=RM 20

- Lawatan (16) ke Rumah Terbalik

17.Free/entry

- Solat dan bersiar-siar (17) di Masjid Bandaraya Likas

18.RM 2/entry before 6p.m
Free after 6p.m

- Shopping (18) di Kompleks Karamunsing

19.RM 1/entry

- Lawatan (19) ke Perdana Park

20.Free/entry 

- Makan (20) di Pasar Malam Sinsuran

21.RM 1/hour car park (RM 9 from 8.am-5p.m)
+ RM 160/boat + google + life jacket + terminal fee for 4adult
+ RM 3/entry di salah satu pulau x 4dewasa = RM 12

- Lawatan (21) ke Taman Tunku Abdul Rahman (Pulau Mamutik, Pulau Manukan dan Pulau Sapi)

* Guna tiket yang sama untuk ke pulau lain.

22.Free/entry

-Makan (22) di Greece Point 
 

23.Free/entry

-Solat (23) di Masjid Negeri Sabah

24.Free/entry

-Membeli belah (24) di Pasar Filipina



7
Makan + Shopping 

Rm 826.50

Senarai restoran dan kedai makan :

- Tamu di sebelah Giant,Putatan

- Restoran Mamak di sebelah Hotel Kota Jaya

- RnR Hutan Simpan Ulu Kukut, Kota Belud

- Kiosk Petronas

- Kedai Makan di jeti Kudat

- Stall di Pulau Banggi

- Kedai Makan di Kota Belud

- KFC Kundasang

- Masak di Chalet

- Stall di Mesilau

-Tamu di Pasar Sinsuran

- Greece Point

TOTAL :
RM 3,200

TERUMBU KARANG DI PULAU BANGGI, KUDAT, SABAH


Fuhh...berbaloi tapi penat dehhhh...

Bermacam-macam kisah lawak, sedih, marah dan 1001 macam lagi..

TAPIIIII...aku taknak cerita kat sini sebab post ni da tersangat panjang..

So..TO BE CONTINUEEEE.....

...................................
Fitrah_mujahidatunnisa tak sabar nak cerita pengalaman di semua tempat ini!!