Followers


Friday, January 28, 2011

lirik wahai tamanku yang tersayang (يا روضتي الحبيبة )

bismillahirrahmanirrahim...

kali ni kite rilek2 je sambil dengar lagu kanak2 ni..

ak tertarik ngn videoclip die..comel sgt! hehe..

sambil2 kite ikut lagu arab ni, boleh la sama2 menari2 seperti dalam video ni ye...keh3...

(sila tutup musicdumper tu dl..)

............................



............................

يا أجمال الرياض
يا روضتي الحبيبة
في الصحيحة ننادي
يا امنا الحبيبة
فيها معلَمتي في نشر ضحيكتي
صديقتي ها هنا في الروض مشرقتي
لاي لاي لاي لاي
للفصل قد أتيت
للروضة غنيت
رسمت هذه دفتري
لفرحة نديت
لاي لاي لاي لاي


maknanya :

wahai taman yang cantik
wahai tamanku yang tersayang
kami menyeru kepada kesihatan
wahai ummat kami yang tersayang
dalam taman mengajarku untuk menunjukkan ketawaku
kawanku ada di sini di taman yang menggembirakanku
lai lai lai lai..
untuk kelas yang telah ku hadiri
untuk taman yang telah ku nyanyi
ku telah melukis dalam buku tulis ini
tentang kegembiraan yang telah ku seru
lai lai lai lai..


lirik arab dan bm by cik nisaulfadhilah
~hakcipta terpelihara~
...........................

jom g taman! keh3...

pstu berjoget2 cm kartun dalam video ni..

eh, kt jordan ada taman bunga k?!

keh3...

hanya org2 jordan je yang mengetahui.............

............................
Fitrah_mujahidatunnisa suke tgk kartun ni menari2..

lirik bila cinta (عندما الحب)

bismillahirrahmanirrahim...

alhamdulillah..hasil daripada semangat yang tinggi, akhirnye tanganku menggedik lagi utk mentranslate lagu bila cinta (lagenda budak setan) ni..

sedih eh lagu die?sob3...

okeh laa...jom kite nyanyi lagu ni dalam bahasa arab..

(tlg tutup musicdumper tu dl..)

....................................................




............................................

عندما الحب الآن ما عنده القيمة
ما أشعر الآن بالحزينة فقط
كان يتركني بالحب القديم
في الماضي, كانت تعطيني الفرصة  بالوعيد حلوى
الذي قبلته بسائر قلبي
حتى ذهبت وكانت تتركني
كانت تخفي حبك
كانت تطعن قلبي
حتى اخترت بالحب الفناء
ذهبت نفسك وكانت تشق قلبي
حتى سقطت في الرجاء
في الرجاء


lirik arab by cik nisaulfadhilah
~hakcipta terpelihara~

....................................................

uhuuu~~sedeynyeee...

sian org yg hadapi masalah kne tinggalkan ni kan?tu aaa..org da kata jangan bercouple..degil takmoh dengar kata...isk3...

~jauhkan couple kerana couple musuh agama!~

tanpa couple idup anda xkan d selubungi kesedihan..keh3..

carilah cinta ALLAH kerana cinta ALLAH adalah cinta yang abadi!

.....................................................
Fitrah_mujahidatunnisa kesian dengan watak dalam lagu ni..huhu..

lirik cari jodoh (بحث رفيقة للزوَج )

bismillahirrahmanirrahim..

alhamdulillah..di hari jumaat yang penuh barakah ini dapat lagi kite bertemu d ruangan 'adab mode' iaitu mempelajari bahasa arab melalui lagu..

ari ni, kite akan blajar nyanyi lagu jiwang dalam bahasa arab ya...

kepada sesape yang masih belum berpunya tapi telah sampai masa tuk berkahwin, boleh la nyanyikan lagu ni sorg2 d dalam bilik mahupun d mana2 sahaja...(nyanyi dalam bahasa arab la...xde la ase segan sangat sbb x sume org phm mksud lagu yang korang nyanyi ni..so, boleh la lepas2 tensen sbb xde teman hidupkan sambil nyanyi penuh pengharapan..kot2 la tbe2 ada yang berkenan ke kan?keh3...)

ooppsss..lagu ni bukan utk tujuan mengorat mahupun bercouple ye..tp lbey kepada tuk mereka2 yang da mampu tuk berkawen..keh3...~jauhi couple kerana couple musuh agama..~ =p

sperti biasa, sila tutup musicdumper d atas tu dlu ye...

......................................................



..........................................................

ما خطأت؟ ما خطأ امي؟
كان حياتي في الحزين
لا توجد من تريد و إيراد إليَ
أن تكون الدواء الحزن
أن تكون الشفاء المشتق
أن تكون المحبوبة لقلبي
من الشرقية إلى الغربية 
من الجنوبية إلى الشمالية
ما قابلتها أيضا
من موسم ابو الشوكة إلى موسم ابو الشعر
ما حصلتها أيضا
ما قابلتها أيضا
يا ربي, هل هذا الإمتحان؟
الام الام الاب الاب
من الذي عنده البنت فيخبرني
أشعر بالحياء إلى أصدقائي
لأنني فقط لا توجد أي النساء مرغوب إليَ
إعلان , إعلان. ....من يريد أن يساعدني؟
يساعدني و مسكيني
يساعدني أن يبحث المحبوبة لقلبي
من تريدني؟؟!!؟


lirik arab by cik nisaulfadhilah
~hak cipta terpelihara~
...................................................

ok...alhamdulillah...da selesai pun kita menyanyi...

camne perasaan anda?lega?seronok?keh3...

bez gak kan nyanyi2 dalam bahasa arab ni walaupun tergeliat2 lidah nak sebut..hak3..

insyaALLAH, lama2 nnt, akan lancar lidah kita dalam menyebut bahasa quran ni...

yosh! haiya bil arabiyah! =p

.................................................
Fitrah_mujahidatunnisa nak cari jodoh gk k?! isk3~ T___T

Thursday, January 27, 2011

lirik wonderpets (وندرفيت )

bismillahirrahmanirrahim...

ni idea dari my hubby..die yang suh translate lagu ni ke dalam bahasa arab..so,ak try gk la...terimalah lirik arab ni...nyanyi lagu wonderpets ni dalam bahasa arab ye..keh3..

(sperti biasa, sila tutup musicdumper d atas tu dl ye..)

...................................



................................

رن..رن..
الهاتف... يرنَ الهاتف 
الهاتف..سنذهب
الهاتف... يرنَ الهاتف
يوجد الحيوان في الخطير
يوجد الحيوان في الخطير
 يوجد الحيوان في الخطيرهناك
هممم
ما المهم؟ التعاون
ما المهم؟ التعاون 
 وندرفيت..وندرفيت..سنذهب
نساعد ولد الحيوان في المشكلة
نحن ليس كبير ونحن ليس قوي
إن تعاون سيكون كله السهل
ياي!!! وندرفيت ياي


lirik arab by cik nisaulfadhilah..

..........................

post ni khas tuk my hubby dan sume kengkawan..

apa yang penting?kerjasama...

keh3...

kalo ada kesalahan bahasa, sila maklumkan...

al-maklumkan lah, br je menceburi bidang ni..huhu..

yg penting, x malu dan berani untuk mencuba sesuatu!

............................................

actually, baru je kenal ngn wonderpets ni sbb semalam kol abah..abah kata, abah belikan koleksi wonderpets tuk apis (adik bongsu sy)..isk..jelesssssss!!

tbe2 teringat kt apis n ak pn cari la kartun ni..~selama ni x pernah tau pn kartun ni cmne..kwang3~

tergelak2 kot dgr lagu wonderpets ni...cm xde perasaan tp papepn, kiut la ble dgr manyak2 kali..keh3...

selamat berhibur! sambil2 tu boleh blaja bahasa arab kn?hehe...
.................................................
Fitrah_mujahidatunnisa suke wonderpets...

Wednesday, January 26, 2011

lirik nombor (الأرقا م)

bismillahirrahmanirrahim...

ari ni nak ajak korang nyanyi lagu comel..jom blajar raqam (nombor) arab...

1,2,3.......
 (macam biasa, sila tutup musicdumper d atas tu dl ye..)
........................................................



..............................................................

وحدة اثنان ثلاثة اربعة خمسة ستة سبعة ثمانية تسعة عشرة
وقف الواحد للصلي
ركع الإثنين للرب
والثلاثة....واحد واثنين
والأربعة... اثنان واثنين
والخمسة... كعكة بالسكر
والستة... وقفت للتفكير
والسبعة... تنظر للنجمة
والثمانية... عكس السبعة
وعصى جدي مثل تسعة
والصفر مع الواحد...عشرة

Maknanya dalam bahasa melayu :

satu dua tiga empat lima enam tujuh lapan sembilan sepuluh..
berdiri satu untuk solat..
rukuk dua untuk tuhan..
dan tiga....satu dan dua..
dan empat....dua dan dua..
dan lima....kek dengan gula..
dan enam....berdiri untuk berfikir..
dan tujuh....melihat kepada bintang2..
dan lapan...lawan tujuh..
dan tongkat atukku seperti sembilan..
dan kosong dengan satu....sepuluh..



lirik arab n melayu by cik nisaulfadhilah...
~hakcipta terpelihara~

.............................................

mudah bukan blajar nombor ni?hehe..

sesuai untuk d ajar pada adik2 kita,anak2 kita yang masih kecil dan juga kita sendiri ya...

selamat belajar bahasa arab dengan seronok! =p

..................................................

Fitrah_mujahidatunnisa ajar raqam la plak..hehe...

lirik epal (تفاح )

bismillahirrahmanirrahim...

seronok gak cuba2 translate lagu arab kan?selama ni dengar n faham sendiri2 je tapi x penah share ngn orang lain..so..kali ni ak nak share lagu tuffah (epal) yang amat mudah di fahami liriknye ni...pliz enjoy it...(oppss..sebelum tu sila tekan stop dumpermusic di atas tu ye..)hehe..
.....................................................


.............................................

تفاح تفاح
تفاحة صفراء تفاحة حمراء
كل صحة وهناء اطعم بكل سخاء
ما أطيبة تفاح ما أطيبة تفاح
في ساعة الإصباح وبزهره الفواح كم تسعد الأرواح
هو نعمة الرحمن هو ينفع الأبطن
لا ترمي قشرته يا أيها الإنسان
بقشر ولب تفاحة قربي
أدعو من القلب بالحمد يا ربي

maknanya :

epal epal...
epal kuning epal merah...
sumenye menyihatkan dan menggembirakan makan dengan hati riang...
sungguh bagus epal sungguh bagus epal...
di waktu pagi dan dengan bunga yang semerbak harum amat menggembirakan jiwa2...
ia nikmat dari yang maha pemurah ia memberi manfaat kepada perut...
jangan baling kulitnya wahai manusia...
dengan kulit dan isinya  epal berada dekat denganku...
aku berdoa sepenuh hatiku dengan kesyukuran wahai tuhanku...



arab n malay lyric by cik nisaulfadhilah...
hakcipta terpelihara...=p
.........................................................
Fitrah_mujahidatunnisa ske sgt jd penterjemah!

Monday, January 24, 2011

ooo cik ila...


bismillahirrahmanirrahim...

bila malam mula melabuhkan tirainya, tiba2 hadir memori silam tu..yang snts menjadi kenangan sampai bila2..insyaALLAH..

i've a bestfriend....my bez buddy..my sweetheart..my love n bla3....

i call her cik ila...n nama bukan palsu ialah nabila hanis binti abd samat...

ooohh...rindunye kt cik ila...T__T

............................

basenye zaman muda2 dl..asal cuti je, msti merayap ngn cik ila...pstu tdo pn menumpang2 kasih...samada ak yg tido umah die atau die yang tido umah ak...da jd anak angkat dalam family pon...hehe....

seronok kawan ngn cik ila ni..tiap masa mesti ada wt menda gila..kalo xde menda gila, tu tanda2 ada fius yang terputus! T__T

...............................

kami berkawan sejak tingkatan 3..pstu da xleh nk pisah2 da..melekat je sampai la satu hari kami d takdirkan berpisah..sedih sgt time tu..

kami menjalinkan hubungan kasih sayang ni dengan mengikat pelbagai janji termasuklah berjanji nak sambung blaja d university yang sama iaitu UIA...

tapi.....dengan takdir ALLAH..ak sambung blaja d university yarmouk dan cik ila stay kt uia..ak dapat masuk uia gk tapi ak pilih jordan...sbb ak nak kuasai bahasa arab...sangat minat ngn bahasa ni..mintak maaf ye cik ila sbb da broke up d promise..T__T

ape2pun..yang ak sangat kagum ngn cik ila ni, dia sangat tabah orangnye..wpun ak p jordan, tapi die tabah teruskan hidup kt malaysia tu..awal2 tu kami mmg asik nangis je..sbb da xleh nk share cite cam dl..da xleh lepak cm dl..da xleh makan comot2 cm dl..da xleh senam2 n berlagak cm olahragawati negara cm dl dan lain2 lagi.....

dan yang paling ak kagum..cik ila ni cantik orangnye..ekeke...ooo u..u ni cun la..hik3...moga wajahmu dan dirimu snts d sinari nur iman..insyaALLAH..ameen~ =p

...........................

apa yang paling menarik pasal cik ila ni ialah dia seorang yang suka mintak pendapat orang mengenai hukum hakam agama sebelum dia lakukan sesuatu..x kisah la dalam hal kecik atau besar...

pstu..jenis x kedekut ilmu dan makanan mahupun duit..keh3...~cik ila ske bwk bekal g sek...dan kami sebagai pelajar2 asrama amat suka menapaunyer..hihi~

pstu..kami wajib study sesama...kalo ngantuk, kami wt keje gila sampai ilang ngantuknye termasuklah time cikgu mengajar..sib bek la kami ni dak kelas sains 1..so cikgu x kisah la kalo kami wt perangai pelik2..anak murid kesayangan bak katanye...=p
pstu...aktiviti kalo ngantuk, cubit2 tangan, urut2 tangan, tengok gaya cikgu pastu gelak2kan..kalo cikgu tersalah cakap, lagi bez nk gelakkan, makan gula2, lukis atau tulis menda merepek2 sambil gelak2..pstu gelak ngn tiba2, ejek kawan2 yang tersengguk2 dan lain2 lagi..(kategori budak nakal dalam kelas sbnrnye)isk..x bagus2x..T__T

pstu...yang paling menarik lagi..kami slalo ronda2 kampung nek motor...ak dok belakang je..cik ila la yang bawak..ak x berani la nak bawak robot bergerak sperti motor, kete, bas, lori dan kapal terbang..x berani lagi!!! sampai skarang kot?! T__T
(dl pernah try bawak motor, alih2 ak g langgar dinding umah..pstu dengan bangga gak, ak langgar pokok pisang sampai masuk kebun...ak pn xtau npe jd cmtu?! papepun, ak bangga sbb ak jd heroin la kirenye dalam cite ni...hak3..adik2 n mama ak dok gelak2 je tgk ak bwk motor...sejak kejadian tu, ak pun jd takut nak bawak robot2 ni..)

ok..pstu..cite masak2...kah3..paling xleh blah wktu ak form 4 kalo x silap..nak sgt tunjuk skill masak kt umah member kami, radin rahmah..laz2...masakan special yang ak wt tu MASIN glerrrrrrr tahap garam seguni kot nyer!! haha..yang paling xleh blah..ak masak penuh gaya dan kompiden..siap belagak2 lagi dan akhirnyee....kah3...
sejak kejadian tu, ak lebih berhati2 dalam memasak dan skrang tahap ak da kire boleh la lawan chef wan tu..muahaha~

pstu...cite pasal peristiwa time stam..awal2 tu mmg xnak amik stam pn..pstu dok umah lama sgt,bosan la plak..nk keje, mama ngn abah mne kasi..family yang terjaga kot?! ok..pstu,da lama2 tu, ase cm da nk mati kebosanan dan terus ckp ngn abah nk sekolah..tp xyah bayar yuran sume dl sbb nk sekolah main2 je..ble da sekolah, mmg ak main2 je!! terukkkkkkkk!! hahaha...

lagi2 ble ada test..sek ak ni mmg terkenal dengan kehebatan stam..asal kuar result stam, berlambak2 yang dpt mumtaz...makanya, kami di paksa untuk blaja secara org bijak2...tp d sebabkan niat yang x btol tu...so, ak,cik ila, enot ngn dayah..kami jadikan sekolah tu sebagai taman kanak2?! isk..ble ingat balik..mmg nakal la time stam tu..(sblm stam kami baik lagi tau..time stam je nakal..)keh3..

actually ada sebab kami saja2 nak nakal time stam ni..antaranya ialah ;
1) memang xnak amik stam pun
2) mengisi masa bosan kt umah
3) nak jumpa dan lepak ngn kawan2
4) teringin nak wt menda yang x pernah kami wt sperti menjadi budak nakal..(sblm ni tgk dak2 laki je nakal..nk gk try..pstu, nk cpt2 kuar sekolah n masuk u pas result spm kuar!)

dan lain2 lagi...

haaa...itulah antara tujuan ak g sek time stam tu..asal cikgu masuk kelas, kami cepat2 keluar kelas..cikgu keluar kelas, kami masuk kelas..pstu, lepak kt bilik ICT main tenet...cikgu2x x marah pn sbb sebelum ni rekod kami bersih suci kt sekolah tu..so, nakal2 kami pn cikgu tgk cm baik..isk3~untung jd dak skema ni kan?kah3~

pstu...time exam..kami gnekan idea nakal..akibat malas nk study, kami meniru..dan2 la plak dapat tempat blkg skali, mmg sedap la nk meniru..pstu ada sorg dak kelas kami ni (dak sekolah lain asalnye pstu amik stam kt sek kami..) die report kt ustazah pasal kami meniru..tp ustazah x percaya pn cakap die...sbb bagi ustazah, kami ni budak baik...hahaha...isk3~

papepun..ni la 1st time n laz time kami wt menda jahat ni...da masuk U, ak da jd makin baik..takut kot nk ponteng kls dan da x pernah meniru tau..tu zaman stam je..sblm stam ngn pas kuar sekolah da jd dak baik..percayalah..T__T

..............................

haaa...ni la sedikit sebanyak memori silam antara ak dan cik ila..yg pntg bagi kami, hidup msti hepi dan kne sayang btol2 kt org yang sayang kt kita...

mudah2an ukhwah yang terjalin akan kekal sampai ble2..

love u so much cik ila...=p

blaja leklok kt uia tu..ada pape, cm base la share ngn along ye...

~post ni special tuk nabila hanis sorg je..~

............................

Fitrah_mujahidatunnisa rindu kt cik ila!

Sunday, January 23, 2011

dalam diam2....



bismillahirrahmanirrahim...

alhamdulillah...ari ni selesai satu misi penting iaitu pergi ke rumah arab..hehe..

makcik arab ni da cm family ak da..nama dia ummu ukasyah...bez sgt ngn dia..baik..friendly..islamic n berpengetahuan luas...dan sangat la kayaaaaaa..keh3..

smlm ada sok sek2x ngn hubby pasal minyak zaitun..nak beli minyak zaitun la pe la..tup2x..time g umah ummu ukasyah ni, dia bekalkan minyak zaitun 1 tong minyak besar...pergghhh~bersinar2 la muka kami suami isteri..eh..tak2x...tipu je tu..hak3...suami ak je yg seronok sgt..sbb die yang beriya2 nak minyak zaitun...ooppss~~terkantoi plak..keh3..

bumi anbiya' ni kne jaga2 skit..pantang terlepas cakap, maka dapat la menda tu..x kira samada menda tu baik atau buruk...huhu...

............................................

ok la..actually nk share sesuatu yang buatkan ak ase nk tersenyum sorang2 seperti menari2 d taman bunga umpama dalam filem hindustan sambil bergolek2 d atas tanah dan bertukar2 baju dalam sekelip mata..keh3...

bosan2..ak g la jelajah blog suami ak...tbe2 terjumpa post2 lama die...post special tuk ak..keh3...

link to bidadari

dan juga yang ini...

link to dangdut

waaa...sweetnye la hubby i ni..

dalam diam2 je die wt keje ni..isk3...

walaupun post nyer simple..means cuma lagu tapi sangat2 bermakna...

lagu2 tu buatkan ak ase cm nak nangis..huhu...

terharu...

ase cm beratnyer tanggungjawab ak pada suami ak...dan mampu ke ak laksanakan amanah ini dengan sebaik2nya?

...................................

suami ak nak ak jd isteri solehah...

jadi bidadari dia...

jadi penyejuk mata dia..

mudah2an ak mampu menjadi bidadari yang suami ak impikan...

yaALLAH, bantulah aku menjadi isteri solehah buat suamiku tercinta...

....................................

kisah percintaan tiap orang adalah berbeza...

begitu juga kisah cinta kami...

cinta selepas kawen sangat manis..

walaupun pada awalnye susah tapi penghujungnya.....hanya diri dan ALLAH yang mengetahui...

..............................

apa2pun..berusahalah menjadi soleh/solehah untuk mendapatkan yang soleh/solehah...

moga ALLAH redha...

............................

Fitrah_mujahidatunnisa mengharapkan keberkatan ALLAH dalam rumahtangganya..

Saturday, January 22, 2011

sayangkan pasangan?



bismillahirrahmanirrahim...

alhamdulillah...hari ni ak berjaya melawan nafsu 'malas update blog' dengan jayanya...hoyeh!

apa kabar korg sume?apa kabar iman korg sume?harap2nye berseri2 la sumenye ye...=p

ok la...ari ni cik nisaulfadhilah nk kasi tips skit bagi org2 yg da berumahtangga...oopppsss~~budak2 bawah umur xleh baca! keh3...xde la..gurau je...~hehe..

.......................................

ok..cuba anda bayangkan anda berada dalam satu situasi yang mana pasangan yang anda kasihi dan cintai berada dalam keadaan yang menyedihkan seperti ditimpa kesakitan, atau kesusahan...atau apa2 je la...yang boleh d kategorikan dalam sedih dan tangkap leleh...

ok...da bayangkan?

bagus..

bayangkan sampai terasa sampai k jiwa tau..ekeke..

pastu...korg ase cm sedih..cm xnak dapat pasangan yang cmtu...atau ase cm nk berpisah?isk~nauzubillah...

mesti ada yang pk cmni kan?kalo x sume pasangan pk cmni,mungkin ada segelintir yang cmni...kite xleh nk judge tuk sume coz manusia ni lain2..ati manusia lain2..perangai manusia lain2..ada yang susah senang sanggup bersama2...ada gk yang senang je nk bersama2..da susah,lari lesap...mudah2an kite tergolong dalam mereka yang baik2 dan soleh2 aja ya...dan juga tergolong dalam mereka yang redha dengan setiap musibah yang ALLAH timpakan...insyaALLAH...

......................................

ok..berdasarkan situasi d atas...aku nak kasi tips skit la kt korang...means kat sapa2 yang ada masalah cmtu dalam family die mahupun sedara mara, rakan2 dan lain2 lagi yang seangkatan dengannya..

pernah dengar x kisah nabi ayyub a.s?

tau x apa ujian yang ALLAH timpakan pada baginda?

ALLAH uji nabi ayyub dengan penyakit..penyakit kulit @ sopak...

ALLAH timpakan baginda dengan penyakit ini begitu lama sehinggakan isteri dan anak2nya meninggalkannya...

penyakit kulit nabi ayyub ni sangat teruk sehinggakan ulat2 kuar dari daging2 di badannya...betapa berat ujian ini bukan?namun yang takjubnya,bila ulat2 tu terjatuh dari badannya,dia akan meletakkan semula ulat2 tu di badannya...betapa sabarnya nabi ayyub dalam menghadapi ujian ini...

..........................................

setelah sekian lama, baru lah ALLAH perintahkan nabi ayyub agar menghentakkan kakinya ke tanah maka keluarlah air dari tempat tersebut..air itulah yang digunakan untuk merawat penyakit kulitnya dan berakhirlah ujian ALLAH ini..

seperti firman ALLAH dalam surah sod ayat 42, mafhumnya :

allah berfirman, " hentakkanlah kakimu; inilah air yang sejuk untuk mandi dan untuk minum".


setelah sembuh dari penyakitnya,ALLAH kumpulkan kembali isteri dan anak2nya..malah,ALLAH tambahkan lagi anak2 nabi ayyub ni dua kali ganda nilainya dari asal..

seperti yang termaktub dalam surah sod ayat 43, mafhumnya :

dan kami anugerahi dia(dengan mengumpulkan kembali) keluarganya dan kami lipatgandakan jumlah mereka, sebagai rahmat dari kami dan pelajaran bagi orang-orang yang berpikiran sihat


.......................................

ok..melalui kisah nabi ayyub ni,dapat kita simpulkan...kita nak ke jadi cam isteri dan anak2 nabi ayyub ni?sanggup tinggalkan nabi ayyub tuk hadapi ujian yang besar ni tuk di hadapi seorang diri tanpa yang tersayang di sisi?

dan cuba bayangkan..kalo la anda yang berada di tempat nabi ayyub?apa perasaan anda kalo orang yang tersayang tinggalkan anda di saat anda memerlukan mereka?haaa...cmtu la perasaan pasangan anda kalo anda tinggalkannya di saat dia memerlukan anda..

ni salah satu kisah yang boleh kita ambil iktibar...

sedangkan nabi ayyub d timpa ujian yang berat tu pun, baginda masih boleh sabar dan redha...x pernah merungut dengan ujian ni..apatah lagi kalo kita di timpa ujian yang kecik2...

papepun..setiap ujian yang datang tu adalah untuk menguji sejauh mana keimanan dan ketaqwaan kita pada pencipta kita..

jangan sedih kalo pasangan anda ditimpa ujian yang berbagai2...tapi tersenyum la dan katakan pada diri anda...inilah peluang bagi aku untuk dapatkan pahala percuma dari penciptaku...

pahala sabar..

pahala redha...

pahala menjalankan tugas dan amanah sebagai suami isteri...

dan lain2 lagi...............

so...pilihan di tangan anda...

kalo kite redha dan sabar,pasti kemanisan yang kita akan dapat...

sperti nabi ayyub a.s, setelah berakhirnye penderitaan tersebut..ALLAH kurniakan rezeki yang melimpah ruah bahkan d lipatgandakan keluarganya...

subhanallah..masyaALLAH..

............................................

Fitrah_mujahidatunnisa nak jadi isteri solehah..

Friday, January 14, 2011

muqaddimah kitab...




bismillahirrahmanirrahim...

alhamdulillah...setelah sekian lama ak menyimpan hasrat untuk mengupdate blog ak,akhirnye hari ni dapat gk ak mencontengnya..hehe..

sekarang ni kami sume (pelajar2 yarmouk) telah selesai menghadapi final exam..maka,bermulalah saat2 ujian yang amat berat bagi seorang pelajar iaitu cuti sekolah/cuti semester...sbb pe ak cakap cmtu?

cuba teka..........

sebab..............

ujian ini merupakan ujian menjaga masa...

seperti yang termaktub dalam al-quran..

demi masa,sesungguhnya manusia di dalam kerugian...kecuali mereka yang beriman dan beramal soleh..dan berpesan2 dengan kebenaran..dan berpesan2 dengan kesabaran...
allah bersumpah demi masa...dats mean,masa ni sangat besar nilainya dalam kehidupan seorang muslim...

so...cuti yang ada xleh di sia2kan..

......................................

ha..cakap pasal cuti ni..teringat plak...hehe...

actually,my result da kuar...waa..sgt teruja kot tgk markah2nye...hehe...

sangat100x berpuas hati laaa...alhamdulillah...

kawen sambil blaja tak menjadi halangan tuk mencapai kejayaan..

dan ak yakin sangat2 dengan janji ALLAH yang mengatakan bahwa,mereka yang berkahwin ni,ALLAH akan luaskan rezekinya...memang tepat janji tu...kawen tu seronok dan blaja masa ni pun seronok...xtau nk gambarkan cmne..hehe...

so..dengan secara rasminya,ak da berjaya dalam sem 1 dan akan melangkah k stage terakhir iaitu final sem tuk laz sem..waa...tggl ag 5 bulan je blaja..pastu tamat..insyaALLAH...mudah2an berjaya dengan jayanya..ameen...

.....................................

jadi,bersempena cuti yang x bape panjang dan x bape pendek ni..ak nk rancang masa ak dengan sebaik2nya..memandangkan plan nak p mekah x dapat dilaksanakan akibat iqamah (kad pengenalan jordan) tak dapat lagi..ble iqamah nk siap ni?huhu...

so..ak nk share la skit2 ngan korang antara aktiviti yang bakal d laksanakan sepanjang cuti ni...

1) penterjemahan kitab2...
2) masak sume menda yang ak ase nk masak..(termasuk mencuba resepi2 baru)
3) update blog dgn ilmu2 ak..
4) study skit2 tuk sem dpn..
5) ajar suami bahasa arab (nahu,sorof,baca kitab2 arab dan lain2 lagi)
6) blaja ngn suami ak ilmu2 dentistry..
7) baca kitab2 yang tersusun kt almari tu..(ada dua almari yang penuh ngn kitab2)..T__T
8) menghapal pape yang patut..

dan lain2 lagi...............

....................................

so...untuk blog ak..pasni ak akan masukkan tentang buku2 yang ak terjemahkan ke dalamnya..tuk permulaan ni,ak nak masukkan dulu kitab qisasul anbiya' (buku kisah2 nabi) oleh doktor ahmus hasan subhi..

ak akan masukkan mengikut bab2 dalam buku ni..so..hope korang enjoy dengan kerja ak ni...(kerja penterjemahan)

.............................

ok la...selamat bercuti kepada kengkawan yang tengah bercuti..

jangan lupa...tugas dakwah kita takkan terhenti dengan terhentinya sesi pembelajaran kat university...hehe..

...........................

Fitrah_mujahidatunnisa nak jadi penterjemah yang hebat untuk islam!

Friday, January 7, 2011

kosong...

bismillahirrahmanirrahim...



alhamdulillah.hari ini kita d beri peluang oleh ALLAH untuk terus hidup d bumiNYA ini...

alhamdulillah kerana kita d beri nikmat iman dan islam...berapa ramai yang masih kekal dalam agamanya d kala manusia dalam kelalaian?alhamdulillah,kerana kita masih d berikan hidayah oleh ALLAH..alhamdulillah...

...................................

pernah x korg ase kekosongan dalam diri?

ase cm x tau apa yg kita cari kt dunia ni?

xtau nape kita hidup?

xtau apa yg kita nk buat dalam masa sehari2?

pernah x ase cmtu?

................................

bagi ak...ak akan ase kekosongan ble dalam suatu ketika ak melupakan DIA...

terkadang langkah kaki ini terhenti...tersungkur...hanyut dalam dunia yang fana yang penuh kesoronokan...

namun...

kerana terdapat secebis iman d dada,alhamdulillah..mampu mengembalikan diri ini ke alam yang nyata...

itu sume kerana siapa?

kerana ALLAH..

ALLAH sayangkan kita...

ALLAH nak yang terbaik buat kita...

tapi kita?

pernah tak nak buat yang terbaik untuk ALLAH?

pernah x ase nak menangis ble jauh dariNYA?

yaALLAH................

lemahnya hambaMU ini...

berikan kekuatan kepada kami yaALLAH..pimpinlah kami k jalanMU yaALLAH...

..................................

kekosongan...

kosong seperti tiada apa2...

kosong tanpa hala tuju...

kosong tanpa ingatan padaNYA?

..........................

ak bangga..

bangga kerana ak adalah seorang muslimah...

berharap untuk menjadi agen perubah masyarakat..

ak nak bangunkan islam!

ak nak sedarkan orang ramai tentang islam!

..........................

td cari2 info kt facebook...n jumpa la 1 link ni..

mengenai ramai manusia d barat sana yang sudah tertarik dgn islam...

terlalu ramai..

mereka mula sedar akan keunikan agama ini..

agama yang menjanjikan keselamatan...

satu2nya agama yang d janjikan oleh ALLAH...

...............................

jom tgk link ni..







pe yg korg ase ble tgk video2 ni?ni real tau..bukan tipu2..

umat islam d sana berani tuk d tanya dan d soal dgn pelbagai soalan mengenai islam...

mereka berani nak memberi penerangan kepada orang ramai yang mempunyai keraguan mengenai agama islam...

tapi kita??

yang beragama islam dari zaman nenek moyang kita ag...mampu x kita wt cm dorg?

sejauh mana kefahaman kita pada agama ini?

......................................

jom sama2 perbaiki diri kita..

kite kne sedar...

kne buka mata kita..

betapa pentingnya kita dalam agama ni...

xkan kita nk masuk syurga sorg2 je?xnk ajak org lain skali??

................................

so..sempena da nak cuti sem ni,ak nk seru kepada rakan2 yang masih menuntut d jordan ni..jom sama2 kita pertingkatkan lagi kefahaman kita sekaligus mengamalkan islam dalam idup ni..

kepada org2 d luar sana...anda juga mempunyai hak dalam agama ni..komitmen anda amat d perlukan dalam agama ini..

..............................

kekosongan perlu d isi...

di isi dgn zikrullah...

zikrullah tu bukan tersekat hanya dgn berzikir memuja muji ALLAH sahaja..

namun lebih dr itu...

membaca dan mencari ilmu untuk lebih mengenal ALLAH juga merupakan zikrullah...

apa sahaja yang bersangkut paut kerana ALLAH,adalah zikrullah..

kerana zikrullah itu adalah mengingati ALLAH...

mengingatinya x kira dalam keadaan apa2pun...

samada dalam keadaan baring, duduk, berdiri, sihat, sakit, susah, senang dan segala2nya la...

kerana ALLAH itu dekat dgn kita...

sentiasa d hati kita...

....................................

yaALLAH...bantulah kami agar terus thabit dalam agamaMU ini..bantulah kami menjadi hambaMU yang bertaqwa...ameen yaRABB...

sama2 manfaatkan masa cuti dgn sebaik2nya!

subhanallah..walhamdulillah..walailahaillah...wallahuakbar..

sollu ala nabiyyina muhammad sollallalhualaihiwassallam...

................................

fitrah_mujahidatunnisa x ske rasa kekosongan!

Thursday, January 6, 2011

anugerah terbesar..

moga syurga milik kita

bismillahirrahmanirrahim...

alhamdulillah...

alhamdulillah...

alhamdulillah...

sangat seronok...

sebab......

mari kita sama2 pikirkan..hehe...

.............................................

ak ada kekasih yang bernama suami...

suami yang amat memahami diri ini..

suami yang sering mengingatkan pabila daku terlupa...

suami yang sentiasa membantu tak kira masa..

suami yang tabah membimbing ak ke jalanNYA...

suami yang merupakan anugerah terbesar dari ALLAH untukku...

.....................................

annis sayang abang...sayang sangat2...

annis cintakan abang...

walaupun susah mulut ini untuk mengungkapkannya..namun,perasaan ini kemas tersimpan dalam hati dan jiwa ni...

moga ALLAH berkati ikatan cinta ini...

moga kita bertemu d dunia dan bersatu d alam syurga..ameen~~

...................................

sepanjang ak exam ni,suami ak yang tolong masak,kemas umah,teman ak p exam dan macam2 lagi...

tak berenti2 dia kasi semangat dan sanggup tak tido semata2 nk temankan ak...

sanggup menahan telinga dengar ak membebel2 sbb tensen...

sungguh ak amat menyanjungimu sayangku...

..................................

haaa...sebut pasal masak ni...

ak sangat suka...sangat terkejut dan sangat terharu kot...

sebab....

sepanjang exam ni..mmg hidup ak dgn buku..

da cm x terurus la..sib bek x jd gile..cuma kadang2 je sewel skit..hoho..T__T

tengah2 exam..memang umahtangga d uruskan sepenuhnya oleh suami tercinta...

dari mula2 kawen sampai sekarang,asal exam je kami tukar2 shif masuk dapur tuk masak...

tapi kalo dua2 x exam..ak la yg kne masak..sbb tu memang tugas sebagai sorang isteri..yg pntg..kne pandai jaga perut dia..hehe...

bak kata orang tua...nk pikat hati suami,pikat perut dia dl...=p

.............................

antara menu2 yang suami ak masak tuk ak :

1) nasi goreng special
2) nasi tomyam mantap
3) kuew tiaw tomyam berasap
4) nasi lauk sup ayam power
5) nasi lauk ayam paprik mengancam
6) nasi lauk daging sup hebat
7) nasi kari lauk telur sedap
8) nasi lauk ayam masak merah terer
9) nasi lauk ayam kari hot
10) nasi lauk ayam masak asam pedas nyummy
11) bihun dan kuew tiaw kari glurp
12) ayam panggang berempah leleh weh
13) ikan panggang berempah de boom

dan lain2 lagi...............

banyak da masakan yang suami ak da masak...

memang kalah la chef wan..hehe...

to my abang : nanti kalo rajin,masak la lagi ye..hehe

da la..malas da nk cite..cuma nk cite pasal makanan yang cik abg firdaus kurus saya penah masak je...haha~

..............................

post ni special tuk suami sy...

annis sayang abg tau! =p

..........................

fitrah_mujahidatunnisa suka masakan suami dia!

bukti examku...

bismillahirrahmanirrahim..

alhamdulillah...hari ni dpt gk update blog...setelah sekian lama menyimpan perasaan rindu membuang masa d depan laptop..akhirnyeeeeeeeeeee....=p

hmmm...actually,skarang kami pelajar2 yarmouk unversity sedang menghadapi final exam yang menentukan samada sedih atau gembira....hoho...bertarung malas dan tidur demi kejayaan~

haaa..ak lupa nk gtau korang pasal exam ak...ak amik 6 subjek sem ni...berikut merupakan senarai subjek yang hanya orang2 hebat je amik :

1) adab muqoron
2) syair abbasi 2
3) syair hadith 2
4) nasar hadith 2
5) ma'jam wal mustolahiah
6) madkhal ila sunnah

wawawaa....tengok cm bez je.....=p

5 subjek yang awal merupakan subjek kuliah adab...merupakan subjek pelajar tahun akhir dan terkenal sebagai subjek yang amat susah dan menggerunkan bagi mereka2 yang da nak khirij (grade) cm ak...T__T

subjek ke 6 tu adalah subjek dari kuliah  syariah..tetibe je terselit kt situ kn?nk tau sbb pe?

sebab saya wt major lughah arabiyah dan minor saya syariah..=p

hebat kan?muahaha~(moga berkat segala ilmuku....ameen)

........................

eh...eh....

ada je masa cik nisaulfadhilah ni mengupdate blog kn?tak study ke ape?! pemalas!

huwahuwahuwa...jangan tuduh ku sedemikian rupa..ak hanya mahu membuang masa sekejap je ni...paling kurang pun 1 ari je....x mintak lebih pn......oppsss~~

actually ari ni adalah hari lepak2 sebelum berjumpa exam seterusnya...penat mengadap buku katanya...isk3~~

sebelum ni ak da berperang dgn 5 paper sekaligus...paper kuliah adab sumenye...memang mantap...notanya punya la banyak....x terkata apa....da tu,examnyer 3 hari je...maksud ak cmni :

2hb jan = 2 paper
4hb jan = 2 paper
5hb jan = 1 paper

total = 5 paper.....

haaa.........hebat x hebat pelajar tahun akhir ni..muahaha~

papepn...kenangan exam yang paling x boleh lupa..yang pasti memang x tdo malam dok mengadap buku n nota2 yang melambak2 tu....(moga ALLAH berikan kejayaan..ameen~)

................................................

ok...skang ak nk tunjuk bukti2 5 subjek yang ak da blaja,da study sampai lunyai,da d hadamkan dalam pale otak ni....dan telah di EXAMkan....~


taraaaa........

ni bukti ketebalan subjek ni..

subjek adab muqoron

haaa..tebal x tebal nota2 n buku2 ni...memang ni la hasilnye setelah belajar selama 1 sem...papepan...sangat seronok sebab ak dapat banyak ilmu....=p

ok...kite tengok subjek lain pulak....1,2,3...................... 


tebal x nota ni?

nota syair hadith 2

subjek syair hadith 2 ni memerlukan kefahaman dan hafalan...sebab kita kene hafal banyak sangat syair...pstu kne tahlilkan...pstu kne bc gk menda yang tak belajar sbb soalan dia meluas tak bertepi..huwahuwahuwa... ni plak subjek ma'jam wal mustolahiah...

subjek ma'jam wal mustolahiah

tebalnye ma'jam ni...
subjek ni memerlukan hafalan gk.subjek ni tentang ma'jam2 @ kamus2 arab...kne kne tau pasal pengasas sume kamus2 arab kt dunia ni dan kelebihan,kekurangan dan manhaj yang d gunakan dalam penerbitan kamus2 tersebut..

ni subjek syair abbasi 2....


syair abbasi 2

nota yang tebal?
 subjek syair abbasi 2 ni pasal penyair pada zaman abbasi 2...kite akan blaja pasal penyair dan syair2nya..perlu menghapal sume syair2 beserta tahlilnya dan sebagainya...

ni subjek nasar hadith 2...


subjek nasar hadith 2

tebal x tebal la kan........
 haaaa...yang subjek ni ak terlupa nak amik gambar 2 lagi novel arab dan 1 dursiah yang tebal dan menggerunkan serta memeningkan pale ketika membacanya akibat dari kekurusan tulisan2nya...T__T

 ........................................................................

yaaa...inilah dia subjek2 yang ak kne blaja dan da pun selesai examnya..alhamdulillah... papepn..ak ase seronok sangat blaja subjek2 adab ni..saya bangga saya menjadi PELAJAR LUGHAH ARABIYAH!!

 ......................................................................

jom tengok gambar setelah sume subjek2 tu da d kumpulkan....

gambar 5 subjek apabila d kumpulkan..

tangan juga mahu bergambar bersama mereka @ buku2
hehe...actually saje je nak tunjuk sume material yang ak da study ni kat adik2 junior...bak kata ak,sebagai penunjuk jalan bagi mereka...haha..

adik2 adab ku sayang...korang jangan impikan untuk membaca buku2 yang cantik2 seperti pelajar kuliah syariah..kerana kita dan mereka berBEZA...

kita perlu study menggunakan :
1) nota2 lecturer
2) nota2 budak arab
3) buku library
4) nota cakar ayam kita

dan lain2 lagi.....................

so...bersedia la bagi mereka yang baru nak menjejakkan kaki ke medan kuliah adab...(maknanya : adik2 junior yang baru) =p

bagi senior2 plak...teruskan usaha! teruskan perjalanan kita untuk memartabatkan kembali bahasa arab!

....................................................................

selamat berimtihan kepada mereka yang masih berimtihan..

kepada ak @ cik nisaulfadhilah : ingat2 la awak tu masih ada 1 exam ag...hoho...T__T

ok la...malas da nk bebel2..kt adik2 yang de nk tanya pape pasal kuliah adab mahupun subjek2 adab dan pape je la yang membelenggu diri dan fikiran,boleh la contact saya di talian facebook.com...haha~

..................................................................

opppss..yg ni pe plak?!


oo...buku sunnah rupanya..

buku cakar ayam yang paling ku sayang...
kedua-dua gambar mangsa tersebut adalah mangsa exam 10hb ni plak...mereka perlu d studykan dalam masa beberapa jam dari sekarang...yooo...wassup2 beb..jangan malas2!!
............................................................................

opppsss..TERLETAK la plak gambar moist choc cake buatan ak ni..

haha....TERLETAK la plakkkkkkkkkkk kan??!!!

...........................................................
fitrah_mujahidatunnisa da tunjuk bukti exam kt korg!