Followers


Thursday, January 6, 2011

bukti examku...

bismillahirrahmanirrahim..

alhamdulillah...hari ni dpt gk update blog...setelah sekian lama menyimpan perasaan rindu membuang masa d depan laptop..akhirnyeeeeeeeeeee....=p

hmmm...actually,skarang kami pelajar2 yarmouk unversity sedang menghadapi final exam yang menentukan samada sedih atau gembira....hoho...bertarung malas dan tidur demi kejayaan~

haaa..ak lupa nk gtau korang pasal exam ak...ak amik 6 subjek sem ni...berikut merupakan senarai subjek yang hanya orang2 hebat je amik :

1) adab muqoron
2) syair abbasi 2
3) syair hadith 2
4) nasar hadith 2
5) ma'jam wal mustolahiah
6) madkhal ila sunnah

wawawaa....tengok cm bez je.....=p

5 subjek yang awal merupakan subjek kuliah adab...merupakan subjek pelajar tahun akhir dan terkenal sebagai subjek yang amat susah dan menggerunkan bagi mereka2 yang da nak khirij (grade) cm ak...T__T

subjek ke 6 tu adalah subjek dari kuliah  syariah..tetibe je terselit kt situ kn?nk tau sbb pe?

sebab saya wt major lughah arabiyah dan minor saya syariah..=p

hebat kan?muahaha~(moga berkat segala ilmuku....ameen)

........................

eh...eh....

ada je masa cik nisaulfadhilah ni mengupdate blog kn?tak study ke ape?! pemalas!

huwahuwahuwa...jangan tuduh ku sedemikian rupa..ak hanya mahu membuang masa sekejap je ni...paling kurang pun 1 ari je....x mintak lebih pn......oppsss~~

actually ari ni adalah hari lepak2 sebelum berjumpa exam seterusnya...penat mengadap buku katanya...isk3~~

sebelum ni ak da berperang dgn 5 paper sekaligus...paper kuliah adab sumenye...memang mantap...notanya punya la banyak....x terkata apa....da tu,examnyer 3 hari je...maksud ak cmni :

2hb jan = 2 paper
4hb jan = 2 paper
5hb jan = 1 paper

total = 5 paper.....

haaa.........hebat x hebat pelajar tahun akhir ni..muahaha~

papepn...kenangan exam yang paling x boleh lupa..yang pasti memang x tdo malam dok mengadap buku n nota2 yang melambak2 tu....(moga ALLAH berikan kejayaan..ameen~)

................................................

ok...skang ak nk tunjuk bukti2 5 subjek yang ak da blaja,da study sampai lunyai,da d hadamkan dalam pale otak ni....dan telah di EXAMkan....~


taraaaa........

ni bukti ketebalan subjek ni..

subjek adab muqoron

haaa..tebal x tebal nota2 n buku2 ni...memang ni la hasilnye setelah belajar selama 1 sem...papepan...sangat seronok sebab ak dapat banyak ilmu....=p

ok...kite tengok subjek lain pulak....1,2,3...................... 


tebal x nota ni?

nota syair hadith 2

subjek syair hadith 2 ni memerlukan kefahaman dan hafalan...sebab kita kene hafal banyak sangat syair...pstu kne tahlilkan...pstu kne bc gk menda yang tak belajar sbb soalan dia meluas tak bertepi..huwahuwahuwa... ni plak subjek ma'jam wal mustolahiah...

subjek ma'jam wal mustolahiah

tebalnye ma'jam ni...
subjek ni memerlukan hafalan gk.subjek ni tentang ma'jam2 @ kamus2 arab...kne kne tau pasal pengasas sume kamus2 arab kt dunia ni dan kelebihan,kekurangan dan manhaj yang d gunakan dalam penerbitan kamus2 tersebut..

ni subjek syair abbasi 2....


syair abbasi 2

nota yang tebal?
 subjek syair abbasi 2 ni pasal penyair pada zaman abbasi 2...kite akan blaja pasal penyair dan syair2nya..perlu menghapal sume syair2 beserta tahlilnya dan sebagainya...

ni subjek nasar hadith 2...


subjek nasar hadith 2

tebal x tebal la kan........
 haaaa...yang subjek ni ak terlupa nak amik gambar 2 lagi novel arab dan 1 dursiah yang tebal dan menggerunkan serta memeningkan pale ketika membacanya akibat dari kekurusan tulisan2nya...T__T

 ........................................................................

yaaa...inilah dia subjek2 yang ak kne blaja dan da pun selesai examnya..alhamdulillah... papepn..ak ase seronok sangat blaja subjek2 adab ni..saya bangga saya menjadi PELAJAR LUGHAH ARABIYAH!!

 ......................................................................

jom tengok gambar setelah sume subjek2 tu da d kumpulkan....

gambar 5 subjek apabila d kumpulkan..

tangan juga mahu bergambar bersama mereka @ buku2
hehe...actually saje je nak tunjuk sume material yang ak da study ni kat adik2 junior...bak kata ak,sebagai penunjuk jalan bagi mereka...haha..

adik2 adab ku sayang...korang jangan impikan untuk membaca buku2 yang cantik2 seperti pelajar kuliah syariah..kerana kita dan mereka berBEZA...

kita perlu study menggunakan :
1) nota2 lecturer
2) nota2 budak arab
3) buku library
4) nota cakar ayam kita

dan lain2 lagi.....................

so...bersedia la bagi mereka yang baru nak menjejakkan kaki ke medan kuliah adab...(maknanya : adik2 junior yang baru) =p

bagi senior2 plak...teruskan usaha! teruskan perjalanan kita untuk memartabatkan kembali bahasa arab!

....................................................................

selamat berimtihan kepada mereka yang masih berimtihan..

kepada ak @ cik nisaulfadhilah : ingat2 la awak tu masih ada 1 exam ag...hoho...T__T

ok la...malas da nk bebel2..kt adik2 yang de nk tanya pape pasal kuliah adab mahupun subjek2 adab dan pape je la yang membelenggu diri dan fikiran,boleh la contact saya di talian facebook.com...haha~

..................................................................

opppss..yg ni pe plak?!


oo...buku sunnah rupanya..

buku cakar ayam yang paling ku sayang...
kedua-dua gambar mangsa tersebut adalah mangsa exam 10hb ni plak...mereka perlu d studykan dalam masa beberapa jam dari sekarang...yooo...wassup2 beb..jangan malas2!!
............................................................................

opppsss..TERLETAK la plak gambar moist choc cake buatan ak ni..

haha....TERLETAK la plakkkkkkkkkkk kan??!!!

...........................................................
fitrah_mujahidatunnisa da tunjuk bukti exam kt korg!

8 comments:

::Hanis Najwa Shaharuddin:: said...

bittaufiq yang tok syariah tu..hehe..

satu je nak ckp..poyo la akk ni!!hahaha

Aliyah Al~Istiqamah said...

akak
x nak post ke secret recipe for moist cake tu
huhu~

mujahidatunnisa.. said...

najwa : syukran ya uhkti ya habibti...bittawfiq gk tuk exam kamu ya...

kamu juga poyo seperti saya..haha~

mujahidatunnisa.. said...

aliyah : tu resepi turun temurun...rahsia perut dan mulut je..haha~

p/s : tggu rajin la br wt post psl cake tu..hehe..=p

dAk aDAb said...

bittaufiq k annis!!..

like ayat k najwa "poyo la akk ni!!"..
keh3

mujahidatunnisa.. said...

dak adab : bittawfiq gk kpd kamu ya...

sy juga suka untuk mengatakan bahawa kamu poyo sperti sy dan najwa juga..haha~

dhirar al-azwar said...

wawwaa..gerun pule saye y bergelar junior adab..h0hhh000~~~

mujahidatunnisa.. said...

saya pn gerun gk bergelar senior adab..hohoho...=p