Followers


Friday, January 14, 2011

muqaddimah kitab...




bismillahirrahmanirrahim...

alhamdulillah...setelah sekian lama ak menyimpan hasrat untuk mengupdate blog ak,akhirnye hari ni dapat gk ak mencontengnya..hehe..

sekarang ni kami sume (pelajar2 yarmouk) telah selesai menghadapi final exam..maka,bermulalah saat2 ujian yang amat berat bagi seorang pelajar iaitu cuti sekolah/cuti semester...sbb pe ak cakap cmtu?

cuba teka..........

sebab..............

ujian ini merupakan ujian menjaga masa...

seperti yang termaktub dalam al-quran..

demi masa,sesungguhnya manusia di dalam kerugian...kecuali mereka yang beriman dan beramal soleh..dan berpesan2 dengan kebenaran..dan berpesan2 dengan kesabaran...
allah bersumpah demi masa...dats mean,masa ni sangat besar nilainya dalam kehidupan seorang muslim...

so...cuti yang ada xleh di sia2kan..

......................................

ha..cakap pasal cuti ni..teringat plak...hehe...

actually,my result da kuar...waa..sgt teruja kot tgk markah2nye...hehe...

sangat100x berpuas hati laaa...alhamdulillah...

kawen sambil blaja tak menjadi halangan tuk mencapai kejayaan..

dan ak yakin sangat2 dengan janji ALLAH yang mengatakan bahwa,mereka yang berkahwin ni,ALLAH akan luaskan rezekinya...memang tepat janji tu...kawen tu seronok dan blaja masa ni pun seronok...xtau nk gambarkan cmne..hehe...

so..dengan secara rasminya,ak da berjaya dalam sem 1 dan akan melangkah k stage terakhir iaitu final sem tuk laz sem..waa...tggl ag 5 bulan je blaja..pastu tamat..insyaALLAH...mudah2an berjaya dengan jayanya..ameen...

.....................................

jadi,bersempena cuti yang x bape panjang dan x bape pendek ni..ak nk rancang masa ak dengan sebaik2nya..memandangkan plan nak p mekah x dapat dilaksanakan akibat iqamah (kad pengenalan jordan) tak dapat lagi..ble iqamah nk siap ni?huhu...

so..ak nk share la skit2 ngan korang antara aktiviti yang bakal d laksanakan sepanjang cuti ni...

1) penterjemahan kitab2...
2) masak sume menda yang ak ase nk masak..(termasuk mencuba resepi2 baru)
3) update blog dgn ilmu2 ak..
4) study skit2 tuk sem dpn..
5) ajar suami bahasa arab (nahu,sorof,baca kitab2 arab dan lain2 lagi)
6) blaja ngn suami ak ilmu2 dentistry..
7) baca kitab2 yang tersusun kt almari tu..(ada dua almari yang penuh ngn kitab2)..T__T
8) menghapal pape yang patut..

dan lain2 lagi...............

....................................

so...untuk blog ak..pasni ak akan masukkan tentang buku2 yang ak terjemahkan ke dalamnya..tuk permulaan ni,ak nak masukkan dulu kitab qisasul anbiya' (buku kisah2 nabi) oleh doktor ahmus hasan subhi..

ak akan masukkan mengikut bab2 dalam buku ni..so..hope korang enjoy dengan kerja ak ni...(kerja penterjemahan)

.............................

ok la...selamat bercuti kepada kengkawan yang tengah bercuti..

jangan lupa...tugas dakwah kita takkan terhenti dengan terhentinya sesi pembelajaran kat university...hehe..

...........................

Fitrah_mujahidatunnisa nak jadi penterjemah yang hebat untuk islam!

2 comments:

Aliyah Al~Istiqamah said...

suke ayat akak
perkahwinan tak menghalang kejayaan =p

mujahidatunnisa.. said...

waaa...aliyah ni cm da de yg punyer je..keh3...

psssttt,kawen jemput tau! hehe..