Followers


Wednesday, February 18, 2015

TEMPAT MENARIK KUDAT-KUNDASANG-KOTA KINABALU DAN KOS PERBELANJAAN



Bismillahirrahmanirrahim

Alhamdulillah, rezeki dari Allah buat kami sekeluarga. 

Maka, berjayalah kami membawa 2 orang adik ke Sabah bermula 31 Januari 2015 ( Sabtu ) hingga 11 Februari 2015 ( Rabu ).

Berikut merupakan aktiviti dan budget yang kami laburkan sepanjang siri penjelajahan ini :

Perbelanjaan bagi 4 orang dewasa, 2 orang kanak-kanak berumur 4 tahun dan 2 tahun .



1
Tiket flight KLIA - KKIA ( MALINDO AIR )

RM 368 / 2 person

-Seat dan flight yang selesa
-Snek disediakan


2
Tiket flight KKIA - KLIA ( MAS )

RM 380 / 2 person

-Seat dan flight yang sangat selesa
-Makanan berat disediakan


3
Feri

( Pulau Banggi - Kudat )
( Kudat - Pulau Banggi )
RM 20 / person - 3rd class
RM 23 / person - 2nd class
RM 25 / person - 1st class

i- (Pulau Banggi-Kudat )
RM 20x3org = RM 60 
RM 23x5org = RM 115

ii- (Kudat-Pulau Banggi)
RM 20x5org = RM 100
RM 20x3org = RM 60

Waktu perjalanan dari Pulau Banggi - Kudat dan Kudat - Pulau Banggi HANYA pada :

Pukul 8 pagi dan 2 petang sahaja

* TIADA perjalanan pada waktu lain.
* Beli tiket sebelum naik feri di kaunter tiket. Tanya orang sekeliling kalau tak tahu.
* PERLU berkumpul 1 jam sebelum feri bergerak


4
Minyak kereta ( kereta sendirian berhad )

RM 150 ( dari 31 jan - 11 feb )

- Isi minyak penuh dari Kota Kinabalu sebelum ke Kudat dan sebaliknya .

- Isi minyak penuh dari Kota Belud / Kota Kinabalu ke Kundasang dan sebaliknya .

Alasan : Sebab susah nak jumpa stesen minyak sepanjang perjalanan panjang ini.


5
Hotel

i. RM 90 ( HOTEL KOTA JAYA DAN BACKPACKERS )

Hotel (i) di Kota Kinabalu :
-1 katil double decker+1 katil single+1 tilam tambahan+sofa+tv+sinki+penyangkut pakaian+tuala+sabun mandi TETAPI bilik air di luar bilik.

*Bilik yang bersih
ii. RM 80 ( KOTA BELUD TRAVELERS LODGE )

Hotel (ii) di Kota Belud :
- 3 katil single+1 tilam tambahan+almari pakaian+almari solek+rak kasut+tv+tuala+sabun mandi+bilik air di dalam dan juga di luar bilik.

*Bilik yang sangat luas dan bersih

iii. RM 320 ( ALPINE D’BAYU CHALET )

Hotel (iii) di Kundasang :
- Rumah 2 tingkat+3 bilik tidur berpintu+1 bilik tidur terbuka (ada 2 katil queen +3 katil single)+2 toilet+1 dapur+1 ruang tamu (set sofa, meja makan dan tv+siaran enjoy),balkoni ada set meja bulat,tempat BBQ+taman mini.

*Boleh memuatkan 7 orang dalam 1 rumah. 
*Pemandangan yang tersangat cantik direct Gunung Kinabalu!
*Kesejukan yang perghhh!!
*Kami bagi 5 bintang!
*Kami dapat diskaun sebab kakitangan kerajaan. Harga asal RM 380 (hujung minggu) dan RM 350 (hari biasa)

iv. RM 85 ( HOTEL KOTA JAYA DAN BACKPACKERS )

v. RM 85 ( HOTEL KOTA JAYA DAN BACKPACKERS )

Hotel (iv) dan (v) di Kota Kinabalu:
- 1 katil double decker+1 katil single+1 tilam tambahan+tv+meja+tuala+sabun+bilik air di dalam bilik

*Bilik yang bersih

 
6
Fee ( Yuran masuk+tambang )

1. Free/entry

-Rehat (1) dan melawat Hutan Simpan Ulu Kukut, Kota Belud (RnR)

2. RM 10 (6orang+barang)

 Perjalanan (2) dari jeti Pulau Banggi ke Kampung Batu Putih menaiki pirate

3. RM 150 (1 kereta pirate)

- Perjalanan (3) mengelilingi Pulau Banggi dari jam 8:30 pagi hingga 2 petang


4.RM 10 (6orang+barang)

- Perjalanan (4) Kampung Batu Putih ke jeti Pulau Banggi menaiki pirate


5. Free/entry

- Lawatan (5) ke Espalande+Pusat Bandar Kudat+Padang Terbang Kudat
 
6.Free/entry

- Lawatan (6) ke Tip Of Borneo
 
7. Free/entry

- Lawatan (7) ke Kampung Manik tiada bayaran. 


8.RM 3x4dewasa=RM 12

- Lawatan (8) ke Kampung Bavanggazo (Rumah Panjang).

9. RM 5x4dewasa=RM 20

- Lawatan (9) ke Kampung Gong.

10.RM 5x4dewasa=RM 20

- Lawatan (10) ke Gombizou Kampung Madu.

11.RM 3x4dewasa=RM 12
Makanan ikan :
(RM 2/pcs)
Gambar candid :
(RM 2/pcs)

- Lawatan (11) ke Tagal, Kota Belud.
 

12. RM 3x4dewasa=RM 12
*(Free)

-Lawatan (12) ke Kinabalu Park

13.RM 3x4dewasa=RM 12
*(Free)

- Lawatan (13) ke Poring 

*Simpan tiket untuk ke Kinabalu Park / Poring pada hari yang sama(guna tiket yang sama,so,free!)
 

14.Free/entry

- Lawatan (14) ke Gerai Sayur dan Strawberi Kundasang

15.RM 4x4dewasa=RM 12
Bagi calf and goat minum susu : 
(RM 1.50/botol)
Bagi calf and goat makan rumput :
(RM 1/ikat)

- Lawatan (15) ke Desa Cattle Farm

16.RM 10x2=RM 20

- Lawatan (16) ke Rumah Terbalik

17.Free/entry

- Solat dan bersiar-siar (17) di Masjid Bandaraya Likas

18.RM 2/entry before 6p.m
Free after 6p.m

- Shopping (18) di Kompleks Karamunsing

19.RM 1/entry

- Lawatan (19) ke Perdana Park

20.Free/entry 

- Makan (20) di Pasar Malam Sinsuran

21.RM 1/hour car park (RM 9 from 8.am-5p.m)
+ RM 160/boat + google + life jacket + terminal fee for 4adult
+ RM 3/entry di salah satu pulau x 4dewasa = RM 12

- Lawatan (21) ke Taman Tunku Abdul Rahman (Pulau Mamutik, Pulau Manukan dan Pulau Sapi)

* Guna tiket yang sama untuk ke pulau lain.

22.Free/entry

-Makan (22) di Greece Point 
 

23.Free/entry

-Solat (23) di Masjid Negeri Sabah

24.Free/entry

-Membeli belah (24) di Pasar Filipina



7
Makan + Shopping 

Rm 826.50

Senarai restoran dan kedai makan :

- Tamu di sebelah Giant,Putatan

- Restoran Mamak di sebelah Hotel Kota Jaya

- RnR Hutan Simpan Ulu Kukut, Kota Belud

- Kiosk Petronas

- Kedai Makan di jeti Kudat

- Stall di Pulau Banggi

- Kedai Makan di Kota Belud

- KFC Kundasang

- Masak di Chalet

- Stall di Mesilau

-Tamu di Pasar Sinsuran

- Greece Point

TOTAL :
RM 3,200

TERUMBU KARANG DI PULAU BANGGI, KUDAT, SABAH


Fuhh...berbaloi tapi penat dehhhh...

Bermacam-macam kisah lawak, sedih, marah dan 1001 macam lagi..

TAPIIIII...aku taknak cerita kat sini sebab post ni da tersangat panjang..

So..TO BE CONTINUEEEE.....

...................................
Fitrah_mujahidatunnisa tak sabar nak cerita pengalaman di semua tempat ini!!

0 comments: