Followers


Thursday, December 15, 2011

resepi ikan bakar + sambal asam versi jordan..

bismillahirrahmanirrahim...

alhamdulillah, hari ni berpeluang m'update blog sambil menidurkan adik kecik ini...

ok la, juz nk share resepi ikan bakar versi jordan ku ini..

ikan ni je yang wujud kat jordan ni...



bahan2 untuk ikan bakar :

1) ikan (tak kisah jenis apa2)
2) serbuk kunyit
3) garam
4) minyak
5) pemanggang

cara2 :

1) bersihkan ikan..
2) lumurkan ikan dengan serbuk kunyit dan garam.
3) minyak disapu rata pada badan ikan..
4) sapukan minyak pada pemanggang dan letakkan ikan di atasnya.
5) panggang di atas api dapur.
6) terbalik2kan pemanggang supaya ikan masak sekata.
7) tunggu sampai ikan masak dan tanggalkan dari pemanggang.
8) siap dan boleh la dihidang.

dan sekarang aku share resepi sambal asam pulak..

bahan2 :

1) cili dihiris2
2) bawang besar di cincang2
3) asam jawa
4) garam
5) sedikit air

cara2nya :

1) satukan cili dan bawang tadi ke dalam mangkuk
2) ambil dalam 3 ke 4 ketul asam jawa dan masukkan air sedikit ikut suka. ramas2kan dan tuangkan air asam itu ke dalam mangkuk cili tu
3) masukkan sedikit garam. agak2 la kemasinan yang dikehendaki.
4) siap dan sedia untuk dihidang bersama2 ikan bakar.

nyummy3!!

sedap wa cakap sama lu!!

papepn, masaklah kerana ALLAH..kerana dengan itu, aktiviti memasak kita akan dikira sebagai ibadah..=p

...............................
Fitrah_mujahidatunnisa tak suka makan ikan.........sekian~

0 comments: